Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veća ulaganja

EBRD povećao temeljni kapital za 10 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dioničari Europske banke za obnovu i razvoj odobrili su u Zagrebu povećanje bančinog kapitala za 10 milijardi eura i time otvorili put većim ulaganjima, izvijestila je večeras na konferenciji za novinare Christine Lagarde, predsjedavajuća Odbora guvernera EBRD-a i francuska ministrica financija.

Odbor guvernera EBRD-a odobrio je povećanje kapitala, sa 20 milijardi na 30 milijardi eura, u kontekstu cjelokupnog ugovoru o strategiji banke za razdoblje od 2011. do 2015., kazala je Lagarde. ‘Vrlo sam sretna što je EBRD je pokazao osjećaj za odgovornosti u pogledu korištenja svojih resursa.’, rekla je Lagarde. Predsjednik EBRD-a Thomas Mirow istaknuo je da je odluka o povećanu kapitala snažan signal 61 zemlje i dvije međunarodne institucije, članice EBRD-a, da će nastavit pokazivati solidarnost prema Europi koja se razvija i srednjoj Aziji.

Pročitajte i ovo PR Kako trgovati cijenom dionica Razvoj umjetne inteligencije utječe pozitivno na dionice tehnoloških tvrtki Niko Maričić, Fond menadžer Kakav je bio interes? Počela je prodaja državnih obveznica: Stručnjak za Dnevnik Nove TV odgovara na neke nedoumice građana

>> Šibenik, Osijek i Sisak će profitirati zbog investicija EBRD-a

Mirow je kazao da će se gotovo svaki pojedini dioničar suočiti sa zahtjevnim proračunskim odlukama u godini koja dolazi te da će većina država morati donijeti teške odluke, smanjiti troškove i možda povećati poreze i davanja. ‘I dalje ćemo, i u ovim teškim vremenima, nastaviti ulagati napore u poboljšanje života ljudi u zemljama u kojim djelujemo, uz napomenu da će uslijediti teške odluke prije nego kriza prođe’, dodao je Mirow . Kapital EBRD-a povećan je za 50 posto, sa 20 milijardi na 30 milijardi eura, i tako je utrti put za rast EBRD-ovih ulaganja u sljedećih pet godina.

EBRD strategija za sljedećih pet godina predviđa nastavak visoke potražnje za investicijama banke budući da se očekuje da će financiranje iz drugih izvora ostati u doglednoj budućnosti znatno ispod razina prije krize. Povećanje kapitala omogućit će godišnje investicije od 9 milijardi eura do 2012. i od 8,5 milijardi eura u svakoj od iduće tri godine. EBRD je uložio rekordnih 8 milijardi eura u 2009.

EBRD očekuje da će uložiti više od 50 milijardi eura u razdoblju od 2010. do kraja 2015., što je više od ukupnog iznosa koji je banka uložila od svojih početaka 1991. Ako se uključe povezane investicija od komercijalnih i drugih partnera iznos ulaganja u regiju, u 29 zemalja od srednje Europe do srednje Azije, mogao bi u tom razdoblju dosegnuti 150 milijardi eura, predviđa EBRD. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene