Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novčane investicije

Šibenik, Osijek i Sisak će profitirati zbog investicija EBRD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve lopate u Osijeku već rade, a to je samo jedan od 85 projekata koje EBRD financira u Hrvatskoj.

Potpis nosi dobru vijest šopingholičarima u Osijeku. Europska banka za obnovu i razvoj dat će 41 milijun eura za izgradnju velikog šoping centra u slavonskoj prijestolnici i tako potaknuti razvoj cijeloga kraja. 'Kredit EBRD-a je iznimno bitan zato što EBRD je spreman ponekad uložiti u regije koje u taj trenutak komercijalne banke smatraju bilo kakvo ulaganje suviše rizično. I komercijalne banke slijede EBRD', rekao je Siniša Slijepčević, direktor projekta 'Avenue Malla' Osijek.

>> Kosor: Godišnja skupština EBRD-a važan je događaj za Hrvatsku

Novac će ići i luci Šibenik. S 12 milijuna eura zajma Krešimirov grad želi na kartu nezaobilaznih kruzerskih pristaništa. 'Mislim da bi gat Vrulje trebao biti gotov do 2014. Godine, dakle tad bi mogli očekivati i prvi kruzer na njegovim dokovima', rekao je Franko Vidović, dogradonačelnik Šibenika.

11 milijuna eura će i Sisku za pročišćivače otpadnih voda koji bi taj grad trebali pomaknuti s popisa najzagađenijih u Hrvatskoj. Od 1994. do danas EBRD je kreditirao 123 projekta u Hrvatskoj. Uglavnom iz financijskog sektora. Najavljen je zaokret. Novac će ići u projekte koji vode novom zapošljavanja poput kreditiranja izgradnje novog pogona tvrtke Eurocabel, ali i slavonskog šoping centra. 'Bit će zaposleno minimalno šest stotina ljudi s tim da očekujemo da će još barem toliko novih radnih mjesta biti generirano u samom gradu Osijeku', kaže Slijepčević. Poduzetništvo, turizam i ekologija sada imaju više šansi za EBRD-ovu pomoć koja se nakon godina suradnje s državom okreće privatnom sektoru. A on vapi za novcem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene