Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dalmatinka Nova: Poslodavac radnicima mora isplatiti šest plaća do kraja mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici sindikata i Uprave "Dalmatinke Nove" danas su potpisali sporazum o rješavanju međusobnih prava i obveza između radnika i Uprave tvornice, po kojem je poslodavac dužan radnicima isplatiti šest plaća do 30. lipnja i preostale tri do 30. rujna.

Radnici su sporazumni povući tužbe, odnosno prijedlog za pokretanje stečaja, no uz uvjet da mogu ponovno pokrenuti sudske postupke ako poslodavac ne ispuni obveze do 30. lipnja.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

Riječ je o 303 radnika koji su lani uputili prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog neisplaćenih plaća.

Sporazum je potpisan i ovjeren kod javnog bilježnika u Sinju, a potpisali su ga Iva Radonja u ime Nezavisnog sindikata, Neven Poljak u ime sindikata TOKG-a, Jozo Marić HUS-a, pravni zastupnik radnika "Dalmatinke Nove" odvjetnik Zoran Vujanović i Gianfranco Ladini, predsjednik Uprave "Dalmatinke Nove".

Potpisivanjem sporazuma poslodavac je prihvatio i obvezu isplate najniže zajamčene plaće dok se ponovno ne pokrene proizvodnja te obvezu zadržavanja radnika na poslu do kraja godine, do kad treba pripremiti program skrbi za tehnološki višak.

Predsjednica podružnice Nezavisnog sindikata u tvornici Iva Radonja izjavila je kako su radnici zadovoljni potpisivanjem sporazuma, ali kako još ne vjeruju da će se ostvariti.

"Dok nam na račune ne sjednu plaće, ne vjerujemo talijanskom poslodavcu koji nas je i ovaj put pokušao izigrati. Naime, trebali smo ići u Ured splitsko-dalmatinskog župana, pa u tvornicu, no mi smo to odbili i tražili da svi zajedno odemo do najbližeg javnog bilježnika i potpišemo prihvaćeni prijedlog sporazuma kako je i dogovoreno kod ministra Damira Polančeca", rekala je Radonja.

Radnici su danas podijelili i milijun kuna jednokratne novčane pomoći koju im je prije tjedan dana poslala Vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene