Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba kritizira

'Nitko ne zna koju će to odluku Vlada u tajnosti donijeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad BDP-a za 0,8 posto u drugom tromjesečju ove godine je očekivan i rezultat je lošeg rada Vlade, smatraju u HDZ-u koji ocjenjuje da je on rezultat nesigurne investicijske klime u zemlji koju Vlada stvara svojim neznanjem.

'Vlada radi loše i ide u lošem smjeru koji nikako ne može dovesti do rasta i razvoja Hrvatske, koji se trebao događati jer smo kao nova članica EU-a imali priliku preokrenuti trendove', kazala je na konferenciji za novinare HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković iz minute u minutu Zastupnici manjina odlučili kome će dati podršku, što će na ovo reći Penava i Grbin? HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

No, dolazak investicija u Hrvatsku se ne događa i to zato što Vlada kontinuirano stvara atmosferu nesigurnosti, nestabilnosti i straha i svojim načinom postupanja tjera investitore i poduzetnike od poduzetničkih aktivnosti, dodala je.

'U Hrvatskoj je sve nepredvidivo i nitko ne zna koju će to odluku Vlada u tajnosti donijeti, a koja će onda značajno utjecati na uvjete poslovanja', ustvrdila je podsjećajući na činjenicu da su neki doprinosi prvo povećavani pa smanjivani (zdravstveni), najavljivani pa potom nisu doneseni porezi, da bi ih se onda ponovno najavljivalo (imovina, dobit).

To je jednostavno nedostatak strategije, vizije i odlučnosti i on kod investitora stvara strah i oni Hrvatsku u pravilu zaobilaze, ustvrdila je.

Upozorava i da smo nedovoljno iskoristili članstvo u EU i fondove koji nam se nude. 'Hrvatska ima još uvijek neiskorištenih 200 milijuna eura iz europskih fondova iz vremena prije pristupanja EU, 450 milijuna eura iz 2013. i novu milijardu eura u 2014. godine', navela je.

Dakle, imamo resurse, izvore financiranja, imamo prilike, država smo članica EU, ali nemamo Vladu koja zna i zbog toga gospodarski padamo i HDZ to naravno želi promijeniti, poručila je.

BDP u drugom tromjesečju PAO 0,8 posto!

Član gospodarskog tima HDZ-a Đuro Njavro ističe da je ponovni pad BDP-a izraz neuspjeha Vlade da Hrvatsku učini konkurentnom.

Da bi to postala Hrvatska mora ovladati deficitom javnih financija i to ne, naglasio je Njavro, kroz povećanje poreza već preispitivanjem svake stavke javnih izdataka i njihovim smanjivanjem te promjenom investicijske klime u kojoj će administracija biti na usluzi građanima i podzetnicima.

Samo boljom organizacijom javne nabave na godišnjoj se razini može uštedjeti 3 do 5 milijardi kuna, tvrdi Njavro, kao i da je prošlo vrijeme kada su građani i poduzetnici trebali stajati pred šalterima.

Kao i Maletić ističe problem porezne politike sadašnje Vlade koja je najavljivala, pa odustajala od pojedinih poreza i doprinosa ustvrdivši kako ti primjeri 'potvrđuju da nema velikog plana i slike'.

Novinare je zanimao stav HDZ-a o trasi Jadransko-jonske ceste, treba li ona ići kroz Hrvatsku ili BiH, a Maletić kaže kako je riječ o pitanju koje se tiče i bit će predmet dogovora osam država makroregije koja uključuje četiri države članice EU (Italija, Slovenija, Grčka i Hrvatska) te četiri nečlanice (BiH, Crna Gora, Srbija i Albanija).

Za tu je makroregiju, ističe Maletić, iskazala izniman interes te je državama koje su u nju uključene poručila da zajedno naprave strategiju razvoja i dogovore se o prioritetima, od kojih je jedan i autocesta.

'Što se same trase tiče ima jedan stari dokument od 15-ak godina na razini Europske komisije (EK) u kojem je ta cesta zamišljena iz Metkovića preko BiH dalje do Crne Gore. To je trasa koju je EK napisala kao preporuku, a sada kroz strateški dokument za tu makroregiju treba definirati trasu te ceste. To su detalji projekta koji je neupitan, a koji se još definira i pitanje trase bit će pitanje dogovora ovih osam država unutar makroregije', kazala je Maletić.

Istaknula je i da je jučerašnja Konferencija o zapadnom Balkanu održana u Berlinu dokaz koliko je ta markroregija važna za EU. 'Hrvatska je u Berlinu dobila jasne poruke da je važno biti aktivan i sudjelovati u pripremi dokumenata i strateškom promišljanju što je naš nacionalni interes i biti dio procesa za makroregiju', rekla je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene