Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetskog dana zaštite okoliša

18 županija želi Hrvatsku slobodnu od GMO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A gdje završavaju automobili nakon što posluže svrsi? Odgovor na to pitanje nudi 400-tinjak karikatura auto olupina, čija je izložba otvorena u zagrebačkom poglavarstvu uoči Svjetskog dana zaštite okoliša.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, na konferenciji za novinare predstavljena je danas 'Lošinjska izjava - za Hrvatsku bez GMO-a' u kojoj se sudionici Lošinjskih dana bioetike zauzimaju da se ostvare zaključci saborskog Odbora za zaštitu okoliša o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima.

Pročitajte i ovo Spremnici za odvajanje otpada - 2 Dobro gospodarenje Svaki otpad ima svoje mjesto u kanti: Dva grada to su dobro uvježbala, a građanima bi se to uskoro moglo i dobro isplatiti Ilustracija sve češći problem Pokušavate otvoriti bocu, ali čep se ne želi odvojiti? Pogledajte o čemu je riječ

Oni predviđaju zabranu puštanja genetski modificiranih organizama u okoliš, zabranu sjetve GM-sjemena i za pokuse te obvezatno javno deklariranje proizvoda na tržištu koji sadržavaju GMO bez obzira na postotak onečišćenja. Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir istaknula je da na izmjenama i dopunama Zakona o GMO-u radi Ministarstvo kulture i trenutačno se usklađuje među ministarstvima.

18 županija ne želi modificirane organizme

Podsjetila je da se saborski Odbor za zaštitu okoliša jednoglasno očitovao da želi Hrvatsku slobodnu od GMO-a i da se razvoj Hrvatske temelji na ekološkoj poljoprivredi i turizmu. Istaknula je i da je Vlada Republike Hrvatske u svoj program uvrstila dio koalicijskog sporazuma koji se odnosi na orijentaciju Hrvatske kao zemlje slobodne od GMO-a. U Hrvatskoj 18 županija ne želi genetski modificirane organizme i želi Hrvatsku slobodnu od GMO-a, istaknula je i dodala da su poljoprivrednici i ostali građani u mnogim istraživanjima rekli kako su protiv GMO-a.

'Očekujem da će i Ministarstvo kulture predložiti izmjene i dopune Zakona o GMO-u kojima će Hrvatska jasno pokazati orijentaciju da kao mala zemlja s relativno dobro očuvanim okolišem, četvrta u svijetu po biološkoj raznolikosti, s najčišćim morem na Mediteranu, velikim količinama kvalitetne pitke vode može taj dobro očuvani okoliš i prirodu iskoristiti kao svoju razvojnu šansu', rekla je Petir. Upozorila je da bi živi genetski modificirani organizmi pušteni u okoliš nepovratno uništili i okoliš i proizvodnju hrane, što bi bilo pogubno za cijelu zemlju i njezine stanovnike.

'Lošinjsku izjavu - za Hrvatsku bez GMO-a' predstavili su i predsjednik Organizacijskog odbora Lošinjskih dana bioetike Ante Čović te genetičar Marijan Jošt i biokemičar Valerije Vrček. U 'Lošinjskoj izjavi' navodi se i da je u Zakon o GMO-u potrebno unijeti 'odredbu o načelu opreza po kojoj se na temelju znanstvenih indicija o štetnosti može zabraniti upotreba GMO-a'. Navodi se i potreba za hitnim osiguranjem javnosti rada Vijeća za GMO, koje je imenovala Vlada te ističe da nije moguć suživot konvencionalne i ekološke poljoprivrede s GM-usjevima. Navodi se da je i dalje potrebno proglašavati županije slobodne od GMO-a "do pune pokrivenosti hrvatskog teritorija" te ih uključivati u mrežu europskih regija slobodnih od GMO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene