Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niste svjesni koliko su zdrave

Trešnje - zdrave, slasne, ukusne, usporavaju starenje... !

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već uživate u ovogodišnjim trešenjama, a vjerojatno niste ni svjesni koliko su zdrave.

Trešnje su oduvijek cijenjene u gastronomiji, ali i kao ljekovito voće. Slatki crveni plodovi trešanja počinju dozrijevati u svibnju, ima ih cijeli lipanj i traju sve do sredine srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uvrstite plavu ribu u jelovnik Plava riba – zdrava hrana iz Jadrana! Slika nije dostupna Intervju Zvonimir Koprivnjak Ljetna kontinentalna vina

Kako i koliko su zdrave?

Trešnje pomažu kod debljine i koriste se u mnogim dijetama jer su niskokalorično voće, 100 g svježih trešanja sadrži samo 32 kcal. Mogu ih jesti osobe koje boluju od šećerne bolesti, a pomažu kod gihta, oboljenja bubrega, srčanih bolesti i reumatizma. Trešnje su bogate vitaminima A i C, kao i onima iz B skupine. Bogate su kalijem stoga povoljno djeluju na izlučivanje vode iz organizma, bogate su antioksidansima koji uništavaju štetne radikale, izvrsna je i djelotvorna za čišćenje organizma od svih štetnih tvari, a imate li problema s probavom također posegnite za trešnjama. Neke su studije navele znanstvenike na zaključak kako trešnje sprječavaju razvoj raka (posebno debelog crijeva) zbog malih količina amigdalina koji se još naziva i vitaminom B17 (inače amigdalin sadrži i niz otrovnih komponenti..!?). Povoljno djeluju kod dijabetesa ito tako da snizuju razinu šećera u krvi, a ujedno snizuju i razinu LDL kolesterola

Trešnja je zapravo mnogostruko ljekovita biljka, koristi se ama baš sve plod, peteljke, koštice i smola koja curi iz kore trešnjina drveta!

U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti!

Kiselije trešnje odlično djeluju protiv lošeg raspoloženja, jednostavno aktiviraju i potiču organe na življu funkciju. Svježe trešnje kao i njihov sok preporučuju se tjelesno slabijim i iscrpljenim osobama. Jedno istraživanje koje je provedeno na Britanskom sveučilištu Northumbria dovelo je znanstvenike do izvanrednog zaključka- sportaši maratonci koji su nakon iscrpljujuće utrke pili sok od trešanja vidno su se brže opravljali od onih koji ga nisu pili. Fitokemikalije pronađene u trešnjama imaju protuupalna svojstva, a ovo otkriće moglo biti važno za one koji imaju problema s čestim upalama mišića ili s artritisom.

Još malo o trešnjama

Trešnje su bile poznate još od 300.godine prije Krista, a podrijetlom su iz Turske (oko Crnog mora). U Europu, odnosno u Rim stigle su 70-tih godina prije nove ere, a za to je zaslužan rimski vojskovođa Lukul koji ih je zasadio u vrtu svojega rimskog dvorca. S ratnim pohodima rimskih legija i tako su se i trešnje dalje širile Europom. Plinije Stariji u svojoj knjizi piše kako su Rimljani tada sadili čak 8 različitih sorti trešanja, a danas poznajemo više od 900 sorti.

Najveći ljubitelji trešnjina drveta su sigurno Japancič. Pupoljak trešnjinog cvijeta je nacionalni cvijet Japana, a kako bi odali poštovanje njegovoj ljepoti i kratkom životu, Japanci svake godine u rano proljeće slave njegov cvat - taj se obred naziva Hanami. Čak i drvo trešnje smatra se simbolom mira, a cvijet trešnje u japanskoj je tradiciji i religiji simbol duha samuraja. Iako u Japanu uspijeva više od 400 sorti trešanja mnoge od njih uopće ne donose plodove.

Kada kupujete trešnje obavezno pripazite da na vrijeme odvojite one koje su malo natrule, kako i ostale ne bi 'nastradale' . Također je dobro znati da trešnje ubrane zajedno s peteljakama mogu duže trajati, a trešnje je najbolje čuvati u hladnjaku gdje mogu biti i do desetak dana. Naravno možete ih i zamrznuti ili čuvati ukuhane u kompot. Nakon trešanja ne bi trebalo piti puno tekućine, pogotovo ne alkoholna pića ili pivo.

Priprema

Trešnje najradije konzumiramo svježe ili pripremljene u tortama i kolačima, no postoje i malo drugačija jela od trešanja. Tako Francuska i Mađarska kuhinja poznaju i nekoliko recepata za pripravljanje voćne juhe od trešanja. Trešnje se, iako opet za nas i našu tradiciju čudno zvuči, odlično slažu sa gotovo svim vrstama pečenoga mesa, a mogu se koristiti ili biti dodatak već znanim umacima za pečenja.

Iskoristivost

Već smo napomenuli kako su trešnje u pitanju odnosno trešnjino drvo iskorištava ama baš sve i to u ljekovite i terapijske svrhe. E pa došli smo i do toga dijela gdje ćemo vas uputiti što se i kako koristi!?

Peteljke trešnjina ploda od davnina su se koristile u narodnoj medicini za pripravu čajeva koji pomažu pri izlučivanju mokraće i izbacivanju kamenaca iz mokraćnog mjehura i bubrega.

Peteljke su bogate gorkim tvarima, taninom, organskim kiselinama, šećerom i mineralima. Jednako se tako u narodnoj medicini koristio čaj od peteljki i plodova trešnje i protiv muške impotencije. Uzmete 30-tak grama izrezanih peteljki i kuhajte par minuta u jednoj litri vode. Pripremljenu tekućinu procijedite u posudu s plodovima tešanja, ostavite da malo odstoji i tako pripremljeni čaj pijte tri puta dnevno, nakon jela. Trešnjin čaj rastvara sluz u bronhima i olakšava iskašljavanje.

Čaj od peteljki – jednu šaku peteljki prokuhajte u jednoj litri vode oko 2-3 minute. Pustite da odstoji 15 minuta, ocijedite i pijte tijekom dana u gutljajima.

Kompot od trešanja- upotrebljavao se pri snižavanju tjelesne temperature, a skuhane trešnje davale su se djeci i osobama koje imaju osjetljiv želudac (prilikom kuhanja trešnjama odstranite koštice).
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene