Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašena krivom

Umirovljenici iz Omiša kazna od 5,7 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki sud u New Yorku proglasio je umirovljenu hrvatsku državljanku Sonju Antičević krivom za sudjelovanje u ilegalnoj trgovini dionica, tzv. aferi Reebook, i izrekao joj novčanu kaznu od 5,7 milijuna dolara (27,7 milijuna kuna) koja pokriva i nelegalnu zaradu i kaznu zbog njezina sudjelovanja u nezakonitoj trgovini, javljaju američki mediji.

Sudac Kimba Wood u ponedjeljak je odredio da Sonja Antičević mora vratiti 2,63 milijuna dolara, koja je stekla nezakonitom trgovinom dionicama te da mora platiti 3,08 milijuna dolara kazne. Slučaj 'Reebook' u kojem je skupina osumnjičenih na temelju povjerljivih informacija o poslovnim planovima kupila dionice te tvrtke, a zatim ih prodala nakon što im je skočila cijena, otkrivena je 2005. godine. Tužitelji su na suđenju kazali da su oni trgovali na temelju dojava o spajanju tvrtki, što je uključivalo i Adidasovu kupovinu konkurentne tvrtke Reebok International Ltd.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kronologija pada Tri godine od Sanaderove ostavke: Od eminencije do otpadnika! Slika nije dostupna Ah ta sitna slova... Roditelji, pažljivije čitajte: Imate pravo tražiti da vaš vrtić radi popodne!

Sonju Antičević, koja je tada imala 63 godine, optuživalo se da je na svoje ime imala otvorena dva brokerska računa koji su korišteni za ilegalnu trgovinu. Bivši Goldmanov broker David Pajčin, nećak Sonje Antičević, i njegov kolega Eugene Plotkin, koji je osmislio prijevaru, na sudu su izjavili da se osjećaju krivima zbog svoje uloge i nezakonite zarade od 6,7 milijuna dolara.

Sonja Antičević nije se pojavila na suđenju

'Činjenice ukazuju na to da je Antičević igrala važnu ulogu time što je olakšala Pajčinu da prikrije tragove o trgovanju temeljenom na povjerljivim informacijama. Antičević ipak nije bila jedan od glavnih počinitelja i sama nije ilegalno trgovala ili prenosila bilo kakve povjerljive informacije', rekao je sudac u obrazloženju presude, te dodao da je za razliku od ostalih uključenih u prijevaru Antičević bila uključena u samo pet od deset točaka optužnice. 'Stoga, iako je jasno da je Antičević kriva, razina njene umiješanosti ne traži izricanje najviše moguće kazne', zaključio je sudac.

Sonja Antičević, umirovljena krojačica iz Omiša, nije se pojavljivala na suđenju. Prema navodima američkih medija, Pajčin je u siječnju 2008., nakon što je priznao krivnju, bio osuđen na zatvorsku kaznu koje je obuhvatilo vrijeme koje je dotada proveo u pritvoru. Tada je pušten na trogodišnju uvjetnu slobodu no prije godinu dana sud je informiran da nadležne službe Pajčinu više ne mogu ući u trag i da vjeruju da je napustio zemlju. On je, prema američkim medijima, morao vratiti 6,7 milijuna dolara. Plotkin, koji je prema optužnici organizirao ilegalno trgovanje i priznao krivnju, osuđen je na 57 mjeseci zatvora, dok su drugi sudionici osuđeni na manje zatvorske kazne u rasponu od dvije do tri godine.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene