Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOMBAŠI S TRGA Platit će i 460.000 kuna troškova

'Zlatna mladež' za postavljanje eksploziva kažnjena radom za opće dobro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duvnjak i Strikoman su postavili eksploziv ispred spomenika banu Jelačiću i spojili ga na kabel koji je Tubić razvukao u prolaz Harmica, dok je Domagoj Šprljan na napravu koju je aktivirao Duvnjak stavio sitno kamenje. Nakon eksplozije optuženi su navodno otišli na sendvič, a zatim su se kod prolaznika raspitivali o eksploziji.

Četvorici Vodičana koji su u siječnju prošle godine postavili improviziranu eksplozivnu napravu na središnjem zagrebačkom trgu, nakon nagodbe s tužiteljstvom, zatvorske su kazne zamijenjene radom za opće dobro, dok su još dvojica njihovih pomagača kažnjena uvjetno, dozanje se na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Slika nije dostupna Krim istraga u tijeku Objavljeni detalji nakon očevida: U splitski fast food je bačena eksplozivna naprava

Iako neće provesti ni dana u zatvoru, kao ni platiti novčane kazne Vodičani će za sudske troškove ukupno morati izbrojati čak 460 tisuća kuna.

Najveći pojedinačni sudski trošak, od 200 tisuća kuna, dopao je prvooptuženog Tomislava Duvnjaka, kojemu je godinu dana zatvora zamijenjeno sa 730 sati društveno korisnog rada. Domagoj Šprljan će, umjesto deset mjeseci zatvora, odraditi 600 sati i platiti 80 tisuća kuna troškova, dok će trećeoptuženi Tomislav Strikoman uz 730 radnih sati zbog sudskih troškova ostati bez 60 tisuća kuna.

Ivan Tubić će umjesto osam mjeseci zatvora raditi 480 sati, a poput uvjetno osuđenih Lovre Birina i Ivana Šprljana platit će 40 tisuća kuna troškova. Uvjetno osuđeni Birin jednogodišnju zatvorsku neće odslužiti ako u idućih pet godina ne ponovi nedjelo, dok je najstarijem među osuđenima Ivanu Šprljanu, koji je prijateljima svog sina Domagoja dao eksploziv, desetogomjesečna zatvorska kazna uvjetovana rokom kušnje od četiri godine.

PUZ: Istraga oko pronađenog eksploziva još traje

U eksploziji naprave koju su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića postavili 23. siječnja prošle godine nije bilo ozlijeđenih, no tužiteljstvo je šestoricu Vodičana teretilo da su ugrozili živote sedmero prolaznika. Optuženi su za dovođenje u opasnost života i imovine te pomaganje u tom nedjelu za koje zakon predviđa najvišu kaznu od pet godina.

Po optužnici Duvnjak i Strikoman su postavili eksploziv ispred spomenika banu Jelačiću i spojili ga na kabel koji je Tubić razvukao u prolaz Harmica, dok je Domagoj Šprljan na napravu koju je aktivirao Duvnjak stavio sitno kamenje. Nakon eksplozije optuženi su navodno otišli na sendvič, a zatim su se kod prolaznika raspitivali o eksploziji.

Mediji su pisali da je uglavnom riječ o mladićima iz uglednih obitelji, tzv. zlatnoj mladeži, a nakon incidenta Vodice su na službenim internetskim stranicama objavile ispriku javnosti, posebice građanima Zagreba zbog uznemiravanja koje je izazvala skupina njihovih sumještana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene