Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pronađen u centru Zagreba

PUZ: Istraga oko pronađenog eksploziva još traje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stanu u zagrebačkoj Ulici Vladimira Ruždjaka 6. kolovoza 2013. otkriveno je kako je ispod kade, uz četiri ručne bombe M52 P3, bilo uskladišteno i pet kilograma eksploziva PEP500 i dva detonatara.

Glasnogovornica zagrebačke policije izjavila je da je u tijeku kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari, a nakon što je današnji 'Jutarnji list' objavio kako je zataškana policijska akcijska iz 2013. kada je u zgradi usred Zagreba pronađen vojni eksploziv razorne moći, skriven u zidu više od 20 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Nepoznata žena prevarila 75-godišnjakinju i iz torbice joj ukrala nekoliko tisuća eura Opreza nikad dosta Došla 75-godišnjakinji na vrata i rekla da ima poklon: Ubrzo je iz torbice nestalo nekoliko tisuća eura

U stanu na prvom katu u Ulici Vladimira Ruždjaka u zagrebačkom naselju Savice 6. kolovoza 2013. otkriveno je kako je ispod kade, uz četiri ručne bombe M52 P3, bilo uskladišteno i pet kilograma eksploziva PEP500 i dva detonatara.

Na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica zagrebačke Policijske uprave (PUZ) Mirela Ban odbila je podrobnije komentirati informacije koje donosi taj dnevni list.

Zagrepčanin bez sankcija policiji predao eksploziva dovoljno za raznijeti zgradu

Eksploziv je našao vlasnik stana, čiji identitet nije objavljen, pri radovima na obnovi kupaonice. Stan je kupio od suprugina rođaka Ediba Zildže, bivšeg djelatnika MUP-a, koji se preselio u Ameriku, a navodno je, piše 'Jutarnji', povezan s Al-Qa'idom. Edib Zilđo je u telefonskom razgovoru s novinarom tog lista rekao da nema nikakve veze s eksplozivom i da je stan otkupio od MUP-a, gdje je radio na obavještajnim poslovima, te da je prije njega u tom stanu živio agent SDS-a Branko Traživuk.

Traživuk je jedan od članova terorističke skupine Labrador, koji je početkom 90-tih radio u zagrebačkoj Službi državne sigurnosti (SDS) i špijunirao za jugoslavensku tajnu službu. Sumnja se da je iza eksplozije u zgradi zagrebačke Židovske općine 1991., te podmetanja eksploziva na židovskom groblju, stajala grupa Labrador.

'Jutarnji list' ističe kako je neobično da policija do danas nije kontaktirala Zilđu jer se on još uvijek vodi kao vlasnik tog stana na Savici. Na upit je li podignuta kaznena prijava, iz MUP-a im je rečeno da je kriminalističko istraživanje još traje.

Sisak: Policija zaustavila automobil u kojem su bili 2 muškarca, žena ali i još nešto...

Sugovornik 'Jutarnjeg lista', blizak vrhu MUP-a, kaže da nije postojala opasnost da se vojni eksploziv PEP 500 samoaktivira, no potvrdio je da je riječ o iznimno snažnom eksplozivu, goleme razorne moći.

Kaka se danas neslužbeno doznaje, policijski stručnjaci procijenili su da nije bilo opasnosti za građane, a zbog interesa istrage, javnost nije trebalo obavijestiti o pronađenom eksplozivu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene