Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon godinu dana

Završila sudska istraga Pukanićeva i Franjićeva ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednogodišnja istraga protiv šestorice osumnjičenih za ubojstvo suvlasnika i novinara tjednika 'Nacional' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića završila je na zagrebačkom županijskom sudu, a spis će biti upućen USKOK-u najvjerojatnije do kraja ovog tjedna.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je danas da je istražna sutkinja Erna Dražančić u proteklih godinu dana provela sve dokazne radnje i završila istragu. 'Spis se završava i zaključuje i najvjerojatnije će do kraja ovog tjedna biti proslijeđen USKOK-u', kazao je Devčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra svjedočenje krunskog svjedoka U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića Slika nije dostupna Suđenje u Beogradu Kuzmanović negira sudjelovanje u atentatu na Pukanića

>> Analizirali smo: Dokle je dogurao slučaj Pukanić?

Budući da je istraga bila tajna, o pojedinostima nije želio govoriti, no kazao je kako je u proteklih godinu dana 'saslušan veći broj svjedoka, obavljeno više prepoznavanja te pretraga automobila i stanova, provjereni brojni telefoni te provedena brojna vještačenja'. Dodao je da potkraj listopada istječe maksimalni pritvorski rok u kojem se osumnjičenici mogu držati iza rešetaka bez podizanja optužnice.

Kad od suda dobije spis, u USKOK-u moraju odlučiti hoće li podignuti optužnicu protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića, Željka Milovanovića, koji je u pritvoru u Beogradu, te bjegunca Bojana Gudurića za kojim je raspisana međunarodna tjeralica i nagrada od 100.000 kuna. Uz njih, za isti zločin su osumnjičeni Milenko Kuzmanović i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, no protiv njih se vodi odvojeni postupak u Srbiji.

>> Hrvatskim vlastima u interesu da se ne sazna tko je ubio Pukanića

Jocića se tereti da je preko svog kuma Slobodana Đurovića naredio i naručio Pukanićevo ubojstvo. Bratiće Matanić i Mafalanija tereti se da su bili dio zločinačke organizacije koja je nekoliko mjeseci pratila žrtvu te da su nabavili eksploziv i drugo oružje potrebno za atentat, a Milovanovića i Gudurića da su bili izravni počinitelji ubojstva.

Svi osumnjičeni na temelju krunskog svjedoka?

Podsjetimo, Milovanović je dovezao skuter s eksplozivom u dvorište Nacionala, a Gudurić je motrio dvorište i daljinski aktivirao eksploziv u trenutku kad se Pukanić približio skuteru.

Odvjetništvo vjeruje da su Matanići i ostali sve radili po nalogu Jocićeva kuma Đurovića, a za to im je navodno isplaćeno 1,5 milijuna eura. Jednogodišnja zagrebačka istraga pokrenuta je kad su osumnjičenici uhvaćeni u policijskoj akciji nazvanoj 'Balkan ekspres'. Istraga je proglašena tajnom, pa je ostalo nepoznato tko je sve svjedočio i koje su istražne radnje provedene. No mediji su nedavno objavili da USKOK ima krunskog svjedoka, odnosno osobu koja je sudjelovala u pripremi ubojstva, ali se nagodila s odvjetništvom te odlučila svjedočiti protiv ostalih osumnjičenika. Hrvatski i srbijanski tisak nagađa da se optužbe protiv osumnjičenih temelje upravo na iskazu tog svjedoka pokajnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene