Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja

Zarobljenicima u Kerestincu lomljena rebra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vještačenjem medicinske dokumentacije desetero zarobljenika iz Konačišta u Kerestincu utvrđeno je da su njihove ozljede u većini slučajeva nastale udarcima tupo-tvrdog predmeta.

Neke ozljede posljedica su udaraca tupo-tvrdim predmetom što može biti i šaka, ali su neke mogle nastati i kao posljedica pada, proizlazi iz mišljenja koje je na temelju medicinske dokumentacije danas na zagrebačkom Županijskom sudu iznio medicinski vještak Dušan Zečević.

Svoje mišljenje vještak je donio proučavajući medicinsku dokumentaciju napravljenu 1992. nakon pregleda zarobljenika iz Konačišta, koji su imali slomljena rebara, krvne podljeve, psihičke smetnje, kamence u žučnom mjehuru, zatajenje rada bubrega i dijabetes.

Među ozlijeđenim zarobljenicima je i Dobrislav Gračanin koji je 22. ožujka 1992. u stanju opasnom po život doveden na zagrebački Sveti Duh gdje su mu, uz zatajenje bubrega, utvrđeni svježi prijelomi tri lijeva i četiri desna rebra te stari prijelomi pet rebara nastali od udarca tupo-tvrdim predmetom.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Slika nije dostupna Ukinuta presuda Počinje novo suđenje za zlostavljanja u Kerestincu

>> Perković i dalje tvrdi da SIS nije ispitivao zarobljenike Gajeve i Kerestinca

Vještak je zaključio da se za neke ozljede ne može utvrditi kada su nastale, odnosno jesu li nanesene prije zarobljavanja. Dodao je da neki zarobljenici nisu imali fizičke ozljede. Danas je pročitan i iskaz svjedoka Vojkana Živkovića na koji je prigovorio branitelj provooptuženog Stjepana Klarića navodeći da svjedok nije govorio istinu kada je spominjao "boks meč".

Iako je na pregledu u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu rekao da je više puta iskašljavao krv i da je primjetio krv u mokraći, pretragama nisu utvrđene unutarnje ozljede organa. Kod njega je naknadno utvrđeno napuknuće rebra, a vještak je rekao da je to mogla biti posljedica pada ili udarca. Kazao je i kako se ne može utvrditi kada je svjedok zadobio ožiljke na lijevom oku, dok je za ozljedu koljena rekao da je zadobivena u ratnim operacijama.

Suđenje se nastavlja 26. listopada svjedočenjem Milivoja Radovanovića, nakon čega bi optuženici mogli početi iznositi svoje obrane. Optužnicom se Klarića kao zapovjednika Konačišta te četvoricu stražara tereti za psihička i fizička zlostavljanja 34 pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska.

Neslužbeno se doznaje da bi se optuženima pred kraj suđenja ne teret moglo staviti da su zlostavljali još neke žrtve koje sada nisu obuhvaćene optužnicom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene