Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotno svjedočenjima zarobljenika

Perković i dalje tvrdi da SIS nije ispitivao zarobljenike Gajeve i Kerestinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši načelnik SIS-a Josip Perković na suđenju za ratni zločin u tzv. Konačištu ratnih zarobljenika, suprotno svjedočenjima desetak ranije ispitanih svjedoka, ponovio je da djelatnici njegove službe nisu ispitivali ni zlostavljali zarobljenike u Kerestincu i zagrebačkoj Gajevoj ulici.

‘Djelatnici SIS-a u Kerestincu i Gajevoj nikada nisu ispitivali zarobljenike, no u nekoliko navrata tamo sam ih upućivao na traženje Komisije za razmjenu, kako bi utvrdili njihov identitet’, kazao je Perković na suđenju zapovjedniku Konačišta ratnih zarobljenika Stjepanu Klariću i četvorici bivših hrvatskih vojnika.

‘To nisu bila klasična ispitivanja zbog dobivanja obavještajnih podataka, već razgovori zbog pripreme za razmjenu’, dodao je Perković, ostajući pri svom prvom svjedočenju iz svibnja ove godine. Optužnicu koja zapovjednika i stražare iz Kerestinca tereti za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska obrana od početka pokušava pobiti tvrdnjom da su zarobljenike maltretirali agenti SIS-a.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća

>> Žrtve Kerestinca na sudu detaljno opisivale zlostavljanja u tom zatvoru

Više svjedoka ustvrdilo je da je tamo dolazio i Perković, no on je sve optužbe u više navrata odbacio ističući da Kerestinec nije bio pod nadležnošću njegove službe nego vojne policije. I danas je ponovio da osobno nikad nije bio niti u mjestu Kerestinec, dok je prostorije bivšeg vojnog suda u Gajevoj obišao samo jednom, čim ih je napustila bivša JNA, kada unutra nije bilo zarobljenika.

Kako se Perkovićeve tvrdnje kose s iskazima desetak ranije ispitanih svjedoka Klarićeva je obrana prigovorila istinitosti njegova iskaza, kao i žrtva Kerestinca Dobroslav Gračanin koji je posvjedočio da ga je Perković osobno istukao, a zatim nekoliko puta dolazio ispitivati. Gračanin tvrdi da je Perkovića prepoznao kada je prvi puta svjedočio na ovom suđenju.

‘Da sam ga ispitivao prepoznao bi me i ranije’, prokomentirao je danas Perković ističući da je prije nekoliko godina jedan tjednik pisao o događajima u Kerestincu, objavivši pritom i njegovu fotografiju. U svom prvom svjedočenju Perković je kazao da je o zlostavljanjima u Konačištu ratnih zarobljenika te postojanju tzv. crne sobe s različitim predmetima za mučenje doznao od Međunarodnog crvenog križa, nakon čega je naredio da zarobljenike preuzme vojna policija.

Njegov je iskaz potvrdio i ratni zapovjednik vojne policije Mate Laušić koji je nakon nekoliko mjeseci smijenio Klarića. Na suđenju je svjedočio i kapetan bivše JNA Radovan Todić, zarobljen nakon predaje vojarne u Velikoj Buni. Za svog dvomjesečnog boravka u Gajevoj, gdje je bio smješten s pedesetak ostalih zarobljenika, Todić nije vidio nikakva zlostavljanja. Tvrdi da se sa zarobljenicima postupalo dobro, da mu je Klarić dozvoljavao posjete supruge i bivših kolega iz vojarne koji su prešli u Hrvatsku vojsku.

‘Dobivali smo tri mesna obroka dnevno, ujutro smo si kuhali kavu, a stražari su nam iz grada znali donositi nove čarape ili sredstva za higijenu’, kazao je Todić koji je iz Gajeve pušten u prosincu 1991. nakon što je odbio razmjenu i odlučio ostati u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene