Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija Hipokrat

Istražni zatvor za predsjednika Uprave Farmala i još osam osoba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitan je prvi dio osumnjičenika uhićenih u akciji 'Hipokrat', a USKOK je od istražnog suca zatražio da im se odredi pritvor što je i prihvaćeno za njih 9.

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 76 hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Isto tako, USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetoro osumnjičenika, što je i prihvaćeno te je za njih 9 određen zatvorski pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, među njima je i predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi. 'Moj branjenik je dao kratku obranu. Ne osjeća se krivim. Govorio je o onome što je uglavnom opće poznato, što se već sad i zna. Iznio je i neke detalje, koje, naravno, ne mogu prepričati', kazao je Goran Radišić, odvjetnik prvookrivljenog Dražena Dedija.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić - 5 ANALIZA PROVJERENOG Priča o Ivanu Turudiću i Andreju Plenkoviću: ''Nikad nisam vidio nešto slično. Znali smo da diramo u osinje gnijezdo, ali...'' Uhićen Darinko Dumbović - 1 PRIOPĆENJE O OPTUŽNICI Sjećate se njega? USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje

Naime, USKOK tereti predsjednika Uprave Farmala, financijsku direktoricu Farmala, regionalnog direktora sektora jug i regionalnog direktora sektora sjever, da su od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime Farmala kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće, stoji u priopćenju na stranicama USKOK-a.

U cilju realizacije tog dogovora, angažirali su 22 djelatnika (sada osumnjičenih) i stručnih suradnika Farmala koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, 49 osumnjičenih liječnika i jednoj ljekarnici davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćali putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a osumnjičenoj ljekarnici kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

Radi se o prvom valu osumnjičenih, točnije njih 76, koje ispituju u USKOK-u. 26 od ukupnog broja su djelatnici Farmala, dok su ostale u USKOK privedene osobe liječnici iz čitave Hrvatske. 'U ovom trenutku nalog o provođenju istrage donesen je u odnosu na 76 fizičkih osoba i jednu pravnu osobu, a kriminalističko istraživanje po nalogu USKOK-a je u tijeku', kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić.

U jednoj od najvećih akcija DORH-a i Uskoka uhićena je kompletna uprava te svih 26 terenskih djelatnika ludbreške tvrtke Farmal zbog sumnje da su podmićivali liječnike diljem Hrvatske. Osumnjičeno je 350 liječnika.

Čitava uprava na čelu s Draženom Dedijem te svi terenski djelatnici tvrtke Farmal iz Ludbrega uhićeni su jučer u velikoj akciji Državnog odvjetništva i Uskoka kodnog naziva 'Hipokrat'.

Sumnjiči ih se za davanje mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona.

>> Ante Despot zbog primanja mita dobio 15 mjeseci zatvora i mora vratiti 805 tisuća kuna

Akcijom USKOK-a otkriveno je da je u ured Dražena Dedija, predsjednika uprave Farmala, stizala veća količina novca u eurima, koja je navodno čuvana u kožnoj torbi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Isto tako, nekoliko puta godišnje, liječnicima su se financirala privatna putovanja za čitave obitelji, a darivalo ih se i skupim putovanjima na kongrese.

Kako je od veljače prošle godine Farmal u vlasništvu koncerna Dermapharm, očekuje se uključenje i njemačkih pravosudnih tijela u istragu.

Istragom je obuhvaćeno 76 osoba, 26 djelatnika farmaceutske tvrtke Farmal, jedan ljekarnik i 49 liječnika. Svih 26 djelatnika farmaceutske tvrtke i jedan ljekarnik uhićeni su, oni su u prostorijama policijskog USKOK-a i onda ih u grupama od 3 ili 4 vode na ispitivanje u sjedište USKOK-a.

Što se tiče 49 osumnjičenih liječnika, za sad protiv njih istraga ide redovnim putem, što ne znači da neće privesti neke od njih.

Istražitelji sumnjaju da je nekoliko stotina liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primalo mito od tvrtke Farmal kako bi svojim pacijentima propisivali upravo njihove proizvode, dakle proizvode iz njihove vlastite linije. Za to su dobivali 10 posto vrijednosti lijeka koji su propisali. Dobivali su kao protuuslugu mito i to u obliku novca, vrijednosnih bonova za kupovinu u trgovačkim centrima, nerijetko i putovanja koja im je plaćala sama farmaceutska tvrtka.

Kako je ta primopredaja prljavog novca najveći i najsloženiji problem, angažirali su čak 22 zaposlenika kako bi obilazili teren diljem cijele Hrvatske, obilazili liječničke ordinacije i davali im mito.

Istragom koja je trajala tri mjeseca obuhvaćeno je čak 500 liječnika, a  Farmalovi su djelatnici jučer su ispitani u policiji te prebačeni prebačeni u prostorije Uskoka.

Spisak lijekova koje proizvodi Farmal možete pogledati OVDJE.

Je li i vama vaš liječnik ikada propisao Farmalove lijekove?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Velika afera natjerala je na hitnu akciju sve nadležne, HZZO se odmah ogradio od liječnika, isto tako i Hrvatska liječnička komora. Ministar zdravlja Rajko Ostojić u Splitu je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je kako je ovaj dan dobar za cijelo društvo jer 'smo pokazali da je borba protiv korupcije naš nacionalni interes'. 'Svjedoci smo posljednjih godina da je korupcija postala društveno prihvatljivo ponašanje, a to je neprihvatljivo', rekao je Ostojić.

'Želim poslati poruku da neću tolerirati bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu niti ću imati razumijevanja za sve one koji javni interes koriste radi osobnog dobitka. Takvi pojedinci nanose golemu štetu velikoj većini liječnika koji pošteno rade svoj posao, i što je najgore, ruše povjerenje pacijenata u zdravstveni sustav', dodao je. Ostojić je istaknuo kako je svaki euro uložen u borbu protiv korucpije donosi osam eura.

'Naš disciplinski pravilnik predviđa kazne od javnog ukora, a za teže prekršaje novčane kazne i oduzimanje licence', kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo.

Ova velika korupcijska afera mogla bi imati i međunarodni karakter. Naime, većinski vlasnik tvrtke Farmal njemačka je farmaceutska tvrtka je Dermapharm. O svemu će se obavijestiti njemačka vlada, ukoliko se iz prikupljenih dokaza utvrdi kako su i oni imali neka saznanja o tome.

Ispitivanja traju i teško je vjerovati i očekivati da će ona danas završiti. Nakon što završi to ispitivanje, odvest će ih dežurnom sucu istrage, koji će odlučivati o eventualnom određivanju pritvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene