Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagodba

Ante Despot zbog primanja mita dobio 15 mjeseci zatvora i mora vratiti 805 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši član Uprave HEP-a Ante Despot priznao je primanje mita i nagodio se s tužiteljstvom pa je na pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 15 mjeseci zatvora i kaznu od 600 tisuća kuna.

Uz zatvorsku i novčanu kaznu, Despot će morati vratiti i 200 tisuća kuna primljenog mita, a sutkinja Tanja Pavelin Borzić dosudila mu je i plaćanje 5000 kuna sudskih troškova. U državni proračun tako će ukupno morati uplatiti 805 tisuća kuna.

U optužnici potvrđenoj u lipnju ove godine USKOK je Despota teretio da je dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita, pri čemu je od dvije tvrtke dobio oko 430 tisuća kuna. Kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje svoje je ovlasti zlouporabio od ožujka 2006. do lipnja 2007.

>> Uskok optužio bivšeg člana HEP-a zbog mita

Nekima predstavnicima tvrtki kojima je obećavao ugovore čak je i osobno davao upute kako da sastave najpovoljniju ponudu, a za svoje je usluge tražio da mu isplate od dva do deset posto vrijednosti ugovorenih radova. USKOK je tvrdio da je tvrtkama koje su mu davale mito obećao da će im i ubuduće neposrednim pogodbama omogućavati dobivanje poslova, no sve što je ugovorio navodno nije uspio naplatiti jer je prije toga uhićen.

Barišić se u medijima prije podizanja optužnice spominjao kao zet bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, jednog od glavnih osumnjičenika aferi Fimi media, gdje su za korupciju optuženi i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ. (Hina)

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Ruski vojnici u rovovima Brutalno VIDEO Ne udovolje li Putinovim bolesnim idejama, ruske vojnike čeka jeziva kazna

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene