Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Palo zločinačko udruženje, među okrivljenima policajci: Za novac odavali podatke o istragama i krivotvorili pečate u putovnicama

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
USKOK je podignuo optužnicu protiv osmero okrivljenika. Osumnjičeni su za zločinačko udruživanje, davanje i primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na to. Među njima su i policajci.

Podignuta je optužnica protiv osmero okrivljenika u dobi od 40 do 57 godina. USKOK ih tereti za zločinačko udruživanje, davanje i primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na to.

USKOK 55-godišnjaka tereti da je u razdoblju od sredine 2019. godine do 11. lipnja 2022. u Hrvatskoj i Sloveniji povezao dvojicu policajaca iz Postaje granične policije Macelj Policijske uprave krapinsko-zagorske te više zasad nepoznatih policajaca iz Slovenije s drugim okrivljenim osobama.

Oni su zainteresiranima dijelili podatke MUP-a o raspisanim potragama i drugim policijskim poslovima, a građanima iz zemalja izvan EU-a omogućavali boravak na području država članica šengenskog prostora protivno propisanim uvjetima. Evidentirali su im fiktivne prelaske državne granice. Riječ je o državljanima Srbije, Crne Gore i BiH koji su za to plaćali policajcima.

55-godišnjak dogovarao poslove

55-godišnjak je dogovarao poslove i visinu novčane naknade između okrivljenika, kao i sve ostale detalje. 43-godišnji i 40-godišnji policajac za dogovorenu svotu novca obavljali su provjere u bazama podataka granične policije. 43-godišnjak je i skenirao dostavljene mu isprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija SLIJEDI ISPITIVANJE U USKOKU Uhićeno troje splitskih policajaca: Pokušali su utjecati na svjedoka na suđenju zločinačkoj organizaciji

Sve pribavljene podatke policajci su dostavljali 55-godišnjaku. On ih je prosljeđivao naručiteljima za novac. Također, dvojica policajaca evidentirala su prelaske državne granice osobama koje u stvarnosti nisu bile na graničnom prijelazu.

43-godišnjak je to činio unosom podataka u evidencije Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom, a 40-godišnjak stavljanjem štambilja granične policije o ulazu i izlazu iz države u putne isprave koje su mu bile dostavljene.

Pročitajte i ovo Ilustracija ISTRAGA USKOK-a Pala zločinačka organizacija: U Hrvatsku uvezli više od 50 tona duhana, zaradili milijune

Isto su radili i zasad nepoznati slovenski policajci područja graničnog prijelaza Slovenije s Hrvatskom, isto za novčanu naknadu.

55-godišnjak se na taj način domogao 5379,76 eura, 43-godišnjak 14.970 eura, a 40-godišnjak - 8370.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika, kao i određivanje istražnog zatvora u odnosu na još jednog okrivljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene