Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u Vrbovcu

Udomili osobe s mentalnim poteškoćama pa ih pretvorili u robove: Tukli ih, zaključavali po noći, tjerali da rade

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Policija je uhitila dvije muške i jednu žensku osobu koje su udomile pa zlostavljale i izrabljivale petoricu muškaraca s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca u dobi od 67 i 30 godina i jednom ženskom osobom od 62 godine zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima na štetu pet muških osoba u dobi od 47 do 72 godine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 67-godišnjak unazad desetak godina pa do 2023. godine pribavio dozvolu za obavljanje udomiteljstva u obitelji osumnjičenih na području Vrbovca za smještaj odraslih osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

Navedeno je udomiteljstvo u travnju 2022. godine preuzeo član obitelji, ishodio dozvolu za obavljanje udomiteljstva za pet odraslih osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja. Sumnja se da su ih tada osumnjičeni, u namjeri da ih izrabljuju za obavljanje različitih poslova, fizički kažnjavali i prisiljavali na rad, ograničavali im slobodu kretanja, zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja stvorili odnos ovisnosti i nadzora nad njima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama

Sumnja se da su ih prisiljavali na teške fizičke poslove na imanju, gdje su hranili i opsluživali domaće životinje, obavljali poslove u vinogradu, u polju i slično. Nadalje, žrtve togs kaznenog djela za vrijeme boravka u udomiteljskoj obitelji bile su smještene tijekom noći u zaključane prostorije i bez nadzora.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene