Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pale korov i čiste zemlju

Šokantno: U tjedan dana gorjela 152 požara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna uprava za zaštitu i spašavanje pozvala je građane na pojačanu disciplinu pri čišćenju zemljišta i spaljivanju korova.

Od 1. do 7. veljače, uključujući i današnji dan, uz obalu buknula su 152 požara koja su zahvatila oko 500 hektara trave, makije, niskog raslinja, borove šume i hrastovine. Angažirano je 776 vatrogasaca, 260 puta su intervenirala vatrogasna vozila, 12 puta pomagali su kanaderi, dva puta air-traktori i jedanput helikopter.

Pročitajte i ovo Požari u Grčkoj Prilika za promjenu Biser Mediterana u opasnosti: ''Zbog klimatskih promjena imamo ratno stanje u vrijeme mira'' Slika nije dostupna Stotine vatrogasaca na terenu Gori diljem obale, a u Rijeci gasila čak četiri kanadera

Osim štete uzrokovane požarom, akcije navedenih snaga iziskuju i trošenje novca predviđenog za ljetnu sezonu, navodi DUZS. 'Apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina te spaljivanja korova, suhe trave i ostaloga niskog raslinja budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima te da poštuju odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju krova, trave i drugog otpada kojima su propisani uvjeti za spaljivanje', navodi DUZS.

Prijete visoke novčane kazne

Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenome ne može procijeniti posljedice, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu o svojoj namjeri, objašnjava DUZS.

Također ističe da je zabranjeno spaljivati korov i ložiti vatru na otvorenome dok puše vjetar i noću, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je visoka novčana kazna. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene