Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško ubojstvo Antonije Bilić

Paravinja osuđen na 40 godina zatvora - potvrđeno i trećom presudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Županijskog suda u Splitu izreklo je presudu Draganu Paravinji optuženom zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva Antonije Bilić.

U podne je izrečena presude Draganu Paravinji optuženom zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gnjusan zločin Mačku oderala i samljela je u blenderu, a onda je odlučila ubiti mladog inženjera: "Nije to bila reakcija ni greška..." Ilustracija Osuđen je Pretukao kćer pa jeo brzu hranu dok je ona umirala, njezino tijelo nikad nije nađeno: "On je čudovište i zaslužuje provesti ostatak života u zatvoru"

Paravinja je proglašen krivim te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 40 godina.

35 godina Paravinja je dobio zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja Antonije Bilić, 4 godine i 6 mjeseci za pokušaj silovanja na račun pravomoćne presude za pokušaj silovanja jedne žene u BiH te još 2 godine i 10 mjeseci za pokušaj silovanja Omišanke 2011. godine. Izdržavat će jedinstvenu kaznu u trajanju 40 godina.

Županijsko državno odvjetništvo je tijekom završnih riječi postupka zatvorenog za javnost u cijelosti ostalo kod optužnice što je podržao i zastupnik obitelji Bilić, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić.

"Ovdje se ponovno pokazala moja teza da je Vrhovni sud posve nepotrebno ukidao ranije odluke Županijskog suda, posebno raniju drugostupanjsku odluku s obzirom da u ponovljenom postupku ništa činjenično nije predloženo, a ni utvrđeno. Ako je sud smatrao da treba izmijeniti pravnu kvalifikaciju onda ima ovlasti to učiniti i bez ovog mučenja i bez nanošenja iznimno velike boli obitelji", izjavio je Ljubičić. Dodao je kako obitelj neće doći na izricanje presude jer im je to iznimno bolno.

Paravinja je u završnim riječima obrane ponovio kako nije kriv za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, te da su mu dokazi podmetnuti.

Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti odvjetnik Željko Gulišija je rekao da je u završnim riječima govorio o tome na što Vrhovni sud upućuje i o kojoj se pravnoj kvalifikaciji radi - o teškom ubojstvu ili o ubojstvu.

Ovo je bilo treće suđenje Draganu Paravinji koji je dva puta na Županijskom sudu u Šibeniku osuđivan na po 40 godina zatvora, ali je te presude Vrhovni sud dva puta i ukidao.

Krajem listopada 2015. Vrhovni sud je u obrazoženju naveo da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja.

Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Dragana Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene