Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon teksta u 'Večernjim novostima'

Tužiteljstvo BiH bez komentara o Glavašu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kaznena prijava protiv hrvatskog generala Branimira Glavaša i još 28 hrvatskih državljana za zločine nad srpskim civilima počinjene na području Broda i Dervente 1992. predana je Haaškom tribunalu 2002., a 2008. vraćena Tužiteljstvu BiH, gdje se od tada čeka njezino procesuiranje, piše u ponedjeljak beogradski dnevnik 'Večernje novosti'.

Po pisanju tog lista, prijava protiv Glavaša i drugih predana je Haaškom tribunalu u srpnju 2002., a u rujnu 2008. sva dokumentacija ustupljena je Tužiteljstvu BiH, pošto su istražitelji tribunala proveli istragu i utvrdili da postoje elementi za podizanje optužnice. Potvrdivši da postoji kaznena prijava, odvjetnik iz Banje Luke Predrag Radulović za 'Večernje novosti' kazao je da je osobno, zajedno s obiteljima poginulih i nestalih civila iz brodske i derventske općine, 2002. napisao i podnio kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša za zločine nad srpskim civilima u tim općinama 1992.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Glavaš na 5. mjestu

Kaznena prijava sadrži 670 stranica i oko pet tisuća raznih dokumenata, a među onima koji su navodno odgovorni za zločine na području Broda i Dervente je i Glavaš, ustvrdio je Radulović. Po njegovim riječima, u prijavi se navodi da su osumnjičenici od broja A.1 do broja A.29 (Glavaš je na tom popisu na 5. mjestu) bili ne samo inspiratori i organizatori zločina već i naredbodavci te da se ne može odvojiti odgovornost pojedinaca iz političkih struktura vlasti od odgovornosti počinitelja zločina.

Pozivi na linč

Osumnjičenici su, kako se dodaje u prijavi, svojim istupima, otvorenim pozivima na linč građana srpske nacionalnosti, naredbama i odobravanjima zločina, počinili genocid, sudioništvo u genocidu, ubojstvo, zločin protiv čovječnosti, istrjebljenje, kršenje zakona i običaja ratovanja, rekao je Radulović. Beogradski list tvrdi kako mu je u Tužiteljstvu BiH potvrđeno da postoji kaznena prijava protiv Glavaša, ali da nisu htjeli objasniti kad bi on mogao biti priveden radi saslušanja, kao ni zašto prijava nije predočena javnosti nakon gotovo dva mjeseca koliko je Glavaš u BiH. List dodaje kako bi idućih dana trebala biti pokrenuta istraga.

Tužiteljstvo bez komentara

U Tužiteljstvu BiH u Sarajevu nisu u ponedjeljak komentirali te navode. Uobičajena politika Tužiteljstva BiH je da ne komentira zaprimljene slučajeve ili bilo koje slučajeve koji su možebitno pod istragom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene