Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVILA SU ZAKON

Opasnosti koje skrivaju morske dubine: Iskusni ronilac otkriva koja su tri osnovna pravila za sve koji žele uživati u ronjenju

Aktualno Galerija Ronjenje može biti opasno Ronjenje može biti opasno Foto: DNEVNIK.hr Pavle Jovović Pavle Jovović Foto: DNEVNIK.hr Ronilačka oprema - 1 Ronilačka oprema - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ronilačka oprema - 2 Ronilačka oprema - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ronilačka oprema - 3 Galerija 1/7 >>
U moru kod Korčule smrtno je stradao 46-godišnji francuski ronilac, a njegov maloljetni sin oporavlja se u splitskoj bolnici. O opasnostima koje skrivaju morske dubine reporterka Sofija Preljvukić razgovarala je s iskusnim voditeljem ronilačkog kluba Brunom Stanićem.

Uživanje u podmorju kraj otoka Korčule bilo je kobno za 46-godišnjeg muškarca iz Francuske. Kada se nakon nekog vremena nije vratio sa zarona, njegov 17-godišnji sin pokušao ga je spasiti, ali pritom se i sam gotovo utopio.

"Nakon nekog vremena izvukao ga je u besvjesnom stanju, izvukao ga na gumenjak. Naišla je jedrilica od koje su tražili pomoć", rekao je Dalibor Šetka iz PU dubrovačko-neretvanske.

Sin preminulog prevezen je u bolnicu Križine u Splitu. Mladić nije ronio s bocama kisika. A one ronioce koji rone s kisikom liječe ondje u barokomori. Najveći problem je kada ronioci u panici prebrzo izrone jer dušik stvara mjehuriće i oštećenja u cijelom tijelu.

"Damo pacijentu masku s kisikom i time eliminiramo mjehuriće koji uzrokuju bolesti. Neurološki poremećaji, oduzetosti, poremećaji svijesti, vrtoglavice... Sve se tom može pojaviti. Uglavnom se radi o mladim ljudima u naponu snage, koji sada ostaju invalidi za cijeli život", objasnio je Pavle Jovović, zamjenik načelnika u Zavodu pomorske medicine Split.

Pročitajte i ovo Animacija željezničke nesreće milijunski gubici Pogledajte animaciju: Kako je došlo do strašne željezničke nesreće kod Križevaca - "Dva su moguća scenarija..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv delta soja Crveni alarm u susjednoj zemlji, imaju gotovo 1000 novozaraženih: "Nitko ne pomišlja na uvođenje policijskog sata, ali..."

U srcu ljeta, mnogi od vrućina požele zaroniti i osvježiti se u dubini mora. Može svatko, u ovlaštenim centrima s pratnjom.

"U discovery ronjenju očekuje se da samo diše, sve ostalo će voditelji ronjenja osigurati", rekao je Bruno Stanić, voditelj ronilačkog kluba.

Ali pravila su zakon. Osnovno - ne roniti sam, ne preduboko i ne izranjati naglo.

"Produže vrijeme boravka i ne ispoštuju vrijeme obaveznih dekompresijskih zastanaka", otkiro je Stanić koje pogreške rade turisti. Oko 60 posto stranaca liječi se zbog sličnih grešaka, a ostalo su hrvatski državljani.

Tijekom godine na području Hrvatske od posljedica ronjenja teže posljedice doživi 20-ak osoba. A nažalost, bude i smrtnih slučajeva. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene