Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Svećenik me dirao po genitalijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Crkva je znala. Političari su znali. Zabijali su glavu u pijesak ili nisu vjerovali djeci. Govorili su da se Crkvi ne treba zamjerati, a djeca su bila žrtva bludničenja. Muškiće od desetak godina nasreću nije silovao, ali mnoge ih je dirao i bludničio'.

Ovo su riječi stanovnika Novalje koji uopće nisu bili šokirani viješću da je zbog sumnje u bludničenja nad petoricom dječaka u dobi od 10 i 12 godina na Rabu uhićen bivši novaljski svećenik Drago Ljubičić (63). 

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Određene mjere opreza Pušten da se brani sa slobode: Svećenik (72) s Hvara uhićen zbog bludničenja nad maloljetnim djetetom Slika nije dostupna Pedofilski skandal u crkvi Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić: "Prigibam glavu i u ime crkve molim žrtve za oprost"

>> Svećenik pedofil negira optužbe

Jedan od stanovnika Novalje, štoviše, novaljsku je priču prokomentirao sablasnom i zastrašujućom doskočicom koja se navodno slušala godinama u Novalji dok je u Crkvi Svete Katarine službovao svećenik Drago Ljubičić: Idite u Crikvu da vam pop piriće pomuzga?! 

Prema pisanju Večernjakovog novinara, u Novalji je više djece imalo 'bliske susrete' sa svećenikom pedofilom. 

Jedan od njegovih ministranata tvrdi da su mu prijatelji pričali kako ih je svećenik dirao po tijelu. Također i jedan otac tvrdi kako mu je sin rekao da ga je svećenik dirao među nogama.

Morali se sa svećenikom zajedno kupati

Najrazgovorljiviji je, pak, bio stanovnik Novalje, Kruno, koji je i verbalno napao svećenika nakon što je od sina čuo da je bio žrtva pedofilije na obveznim terenskim satima vjeronauka koji su navodno podrazumijevali i kupanje sa svećenikom u uvali Dražica. 

'Svećenik Ljubičić dirao me po genitalijama kad mi je bilo 11 godina. I to nije bilo prikriveno ili nešto što bi se moglo pripisati slučajnosti ili šali. Bilo je nasilno jer me prvo jako uhvatio za rame, a potom me hvatao za međunožje. Ja sam se požalio ocu, a druga djeca koja su mi pričala da ih je hvatao za genitalije dok su išli na izlete i kupali se i koji su prošli gore od mene o svemu su pričala između sebe, ali roditeljima zbog straha da im se neće povjerovati ili iz srama nisu htjeli pričati', rekao je 18-godišnji mladić iz Novalje. 'Vidjeli smo da nam sin često kasni i oteže s odlaskom na te sastanke, da je jako potišten i da ne želi ići sa svećenikom na izlete iako je to bio preduvjet za krizmu. Kada je jednom zakasnio, htjeli smo ga odvesti s drugom djecom i svećenikom, a mali je odjednom počeo lupati po automobilu i htio iskočiti pri brzini od 60 kilometara na sat vičući da ne želi da ga svećenk dira po genitalijama.

Odmah smo krenuli nazad, a ja sam išao potražiti svećenika i potom mu rekao da ću ga ako mi još jednom takne dijete isprebijati na misi za Božić pred svim ljudima', rekao je ovaj stanovnik Novalje koji je, kaže, obavijestio i sve stranke u Novalji o navodnom bludničenju svećenika nad muškom djecom, ali od toga, nije bilo koristi. 

Znali i političari 

'Ja sam u HSLS-u i govorio sam to i ljudima u stranci, pa su mi rekli da to ne bi trebalo prijavljivati pred izbore 2000. I moj rođak blizak Crkvi mi je rekao da Ljubičiću slijedi premještaj iz Novalje i da se strpim. Govorio sam o svemu i ljudima iz Crkve, a i Bozaniću su stizala anonimna pisma i svi su znali za bludničenje nad djecom.

Mislim da je 2001., nakon možda i desetak godina službe u Novalji, vjerojatno zbog toga Ljubičić i premješten na Rab', rekao  je Kruno iz Novalje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene