Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočenje

Suđenje Merčepu: Živanović ništa ne zna o ubojstvu obitelji Zec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša pripadnica pričuvnog sastava MUP-a Snježana Živanović (40), koja je u prosincu 1991. s još nekoliko pripadnika te postrojbe bila uhićena zbog ubojstva imućne zagrebačke obitelji Zec rekla je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da ona o tom ubojstvu ne zna ništa.

Svjedokinja Snježana Živanović prvo je rekla da ne želi ništa govoriti o ubojstvu obitelji Zec, jer se zbog toga vodio sudski proces u kojem je oslobođena, a kad joj je sudac objasnio da se ne utvrđuje njezina, nego odgovornost drugih pripadnika postrojbe, zbog čega bi kao zapovjednik bio odgovoran Merčep, kazala je da o tome ne zna ništa.

Mihailo Zec ubijen je 7. prosinca 1991. ispred svoje kuće na Trešnjevci, a iste noći na Sljemenu kraj planinarskog doma Adolfovac ubijeni su njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra.

Svjedokinja je potvrdila da je bila smještena u tom domu s još 20-ak osoba i dodala da joj je to bilo najdosadnije razdoblje u životu, jer ništa nije radila. Upitana je li tamo netko pucao, rekla je sucu da ne razumije zašto je to pita, no sudac joj je objasnio da su tamo izrešetane majka i kći Zec.

Zbog ubojstva obitelji Zec, u prosincu 1991. uz Živanović uhićeni su i njezin bivši suprug, Igor Mikola, te ostali pripadnici postrojbe, Siniša Rimac i Nebojša Hodak, od kojih su neki, prema pisanju medija, priznali ubojstva u istrazi, ali su na sudu oslobođeni optužbe, jer su ispitani bez nazočnosti branitelja.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag

Živanović je posvjedočila da je njezin zapovjednik bio Tomislav Merčep, ali i da ga je u Pakračkoj Poljani vidjela samo jednom te da od njega nikad nije čula zapovijed za neku akciju. "Merčep je svima bio neka ličnost, on je došao iz Vukovara", kazala je svjedokinja, koja je ispričala da je u pričuvnu postrojbu MUP-a došla, jer joj je otac Srbin koji je zbog toga imao dosta problema u Senju.

>> Suđenje Merčepu: 'Civili su stradali nevini'

Načelnik MUP-ova odjela za pričuvnu policiju Ivan Grabić posvjedočio je da je Merčepa 1991. često viđao u civilu u MUP-u i da je imao savjetodavnu ulogu između MUP-a i postrojbe. "Čuo sam da je u više navrata odlazio na teren, ali kao savjetnik. Nikad nisam čuo da je bio zapovjednik", rekao je.

No, kad su mu pokazali dokument koji je on potpisao, a u kojem je Merčep naveden kao zapovjednik, svjedok je rekao da to danas ne bi učinio i objasnio da je dnevno potpisivao 50 dokumenata.

U dopisu Merčepu kao zapovjedniku obratio se i pripadnik pričuvne postrojbe Rajko Bartolin koji je također danas ustvrdio da im Merčep nije bio zapovjednik. Sudu je objasnio da se Merčepu obratio kao zapovjedniku, jer je "bio na glasu kao vođa". "Svi su mislili da je on imao veće ovlasti nego što ih je stvarno imao", kazao je.

Pripadnik postrojbe Boris Tucman ustvrdio je da njihov zapovjednik nije bio Merčep, već je to bio Stipe Manđarelo za kojeg je rekao da ih je namjerno poslao u zasjedu u kojoj su imali i ljudskih žrtava.

Merčepa je, kazao je, upoznao u MUP-u 1991. gdje je bio na sastanku prije odlaska u Pakračku Poljanu. Dodao je da je Merčepu prišao dok je prolazio hodnikom, jer su to i drugi radili. Ispričao je da je kasnije saznao da je Merčep savjetnik u MUP-u, a kod njega je u MUP išao dva puta, po dokumentaciju.

Liječnik Miroslav Kinčl, koji je 1991. bio u Pakračkoj Poljani, za Merčepa je rekao da je tamo bio kratko, da je bio pristojan i miran čovjek, ali ne zna koji je bio Merčepov hijerarhijski položaj, ni kakav je odnos imao s postrojbom.

Suđenje Merčepu, kojeg se tereti da je kao zapovjednik pričuvnog sastava MUP-a odgovoran za pljačku, odvođenja i ubojstva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja, nastavlja se sutra ispitivanjem novih svjedoka, među kojima je i bivši "merčepovac" Miro Bajramović koji je još 1997. u ugaslome splitskom tjedniku 'Feral Tribuneu' posvjedočio o zločinima te postrojbe, nakon čega su i pokrenuti sudski postupci protiv nekih njegovih suboraca. Bajramović je osuđen na četiri godine zatvora zbog odvođenja trojice srpskih civila koji su poslije ubijeni u Pakračkoj Poljani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene