Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Novac isčeznuo

Split: Pljačka stoljeća čeka dokaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu suđenje za pljačku stoljeća u kojoj su ravnopravno sudjelovali srpski i hrvatski mafijaši.

U desetak minuta, u ožujku 2008., grupa srpskih i hrvatskih pljačkaša opljačkala je 15 milijuna kuna. Do danas se vuku sudska ročišta u Splitu, a novac je jednostavno ispario. Na sudu su danas preslušavani telefonski razgovori među osumnjičenima za pljačku koje je policija snimila prije nego ih je uhitila. Nakon današnjeg ročišta, neki odvjetnici tvrde da taj materijal previše ne dokazuje, a sud čeka kraj postupka. Ova pljačka imala je veliku pažnju javnosti jer je bila očita ta suradnja srpskog i hrvatskog kriminala. Osim toga, među hrvatskim pomagačima je priveden i Jozo Certa, tadašnji čelnik HVIDRA-e Kaštela. Ono najvažnije, većina opljačkanog novca nikada nije pronađena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem Policija ispred poslovnice Hrvatske pošte, ilustracija Istraga u tijeku Usred dana opljačkao poštu: Zaposlenici prijetio vatrenim oružjem i pobjegao s novcem

>> Pljačka pošte: Priveden čelnik kaštelanske Hvidre i dva policajca

Split se još sjeća šoka nakon velike noćne pljačke glavne Pošte u Kopilici u ožujku 2008. Teško razumljive snimke razgovora danas su satima preslušavane u sudnici splitskog Županijskog suda. Policija je nakon pljačke snimala razgovore osumnjičenih preko telefona i mobitela. Nakon sedam sati preslušavanja, odvjetnici su iz sudnice izašli tvrdeći kako Sud nema bog zna kakve dokaze. 'Mislim da opsežni materijal nije dokazao ono što stoji u optužnici', rekao je Leo Aljinović, odvjetnik zaštitara Borisa Marušića.

Jozo 'Mafijozo'

Javnost je bila zgrožena kada je čula da je Certa, predstavnik branitelja Kaštela, surađivao sa srpskim pljačkašima. Osobito stoga što je Certa postavljen po ključu iz Zagreba, uz potporu Josipa Đikića, čelnika HVIDRA-e Hrvatske. Od 15 milijuna opljačkanih kuna nađeno je do sada tek nešto više od milijun kuna, a svjedok iz Srbije ispričao je na ranijem ročištu da srpski pljačkaši novcem iz splitske Pošte kupuju po Beogradu stanove, zlato, automobile. Podsjetimo, još u svibnju 2008., dakle prije godinu i pol dana privedeno je sedam osumnjičenih, većinom hrvatskih pomagača, no srpski pljačkaši još su u bijegu. Jedan od njih, Strahinja Rašeta, poginuo je kasnije u Beogradu montirajući bombu pod terenac Milana Mitića.

Rašetin otac u Splitu je svjedočio da je taj Mitić također sudjelovao u pljački, a moguće je da je došlo do sukoba oko podjele plijena. Isti svjedok je tvrdio da su mlađi srpski pljačkaši Jozu, koga je znao kao Jozu Mafiozu, izgurali u drugi plan. Pritvoreni sutra iznose svoju obranu i bit će zanimljivo čuti što kažu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene