Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja u nepristranost suca

Slučaj Laškarin: Odvjetnica talijanskih obitelji tražila izuzeće suca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnica Anamari Laškarin iz Rijeke, zastupnica obitelji dvoje talijanskih nautičara koji su poginuli kad je na njihovu jedrilicu naletio gliser Tomislava Horvatinčića, zatražila je od državnog odvjetništva da kao stranka u postupku zatraži izuzeće predsjednika Županijskog suda u Šibeniku Sanibora Vuletina, istražnog suca Branka Ivića i predsjednika kaznenog odjela tog suda Igora Ninića.

Laškarin je  potvrdila kako je zatražila izuzeća te da je u zahtjevu navela da se postupak od početka vodi tako da dovodi u sumnju nepristranost sudaca te da je vođenje spisa na Županijskom sudu u Šibeniku suprotno zakonskim odredbama i sudskom poslovniku.

U obrazloženju zahtjeva je, među ostalim, navela da joj je, kao odvjetnici obitelji poginulih nautičara, bio onemogućen pravodoban uvid u spis sve do 16. rujna nakon 14 sati.Osim toga, ocijenila je da je istražni sudac propustio Horvatinčiću odrediti pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, budući da je on od 1999. do 2011. počinio 31 prometni prekršaj, uglavnom zbog prekoračenja brzine.

Pročitajte i ovo Dafinka Večerina U 89. godini Preminula ugledna odvjetnica Dafinka Večerina: Bila je sudionica Hrvatskog proljeća i jedna od osnivačica HSLS-a Tomislav Horvatinčić - 5 Kako je to moguće? Zašto Tomislav Horvatinčić slobodno šeta Samoborom? "Kod nas je sve moguće"

Pušten iz pritvora 18. rujna

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić pušten je 16. rujna iz pritvora šibenskog zatvora gdje je, odlukom istražnog suca zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela, boravio 30 dana. Horvatinčić je pušten da se brani sa slobode pošto mu je istekao dosuđeni pritvor te ispitani svi svjedoci u istražnom postupku, koji se protiv njega vodi na županijskom sudu zbog kaznenoga djela izazivanja prometne nesreće s poginulim osobama.

Sud je prihvatio zahtjev DORH-a da se Horvatinčiću do daljnjega zabrani upravljanje motornim vozilima ili plovilima, što znači da bi, ako se zatekne u vožnji, bio vraćen u pritvor. Tomo Horvatinčić upravljao je 16. kolovoza, kao zapovjednik, motornom jahtom Santa Marina koja je nedeleko od otoka Barilca i Maslinovika udarila u jedrilicu i usmrtila talijanski bračni par koji se na njoj nalazio.

Odvjetnica Anamari Laškarin zatražila je u početku rujna da se osumnjičenik Horvatinčić zadrži u pritvoru i nakon saslušanja svih svjedoka. U podnesku koji je tada poslala istražnom sucu županijskog suda Branku Iviću i općinskoj državnoj odvjetnici u Šibeniku Ireni Senečić upozorila je na 'učestalo i neprestano ponavljanje prekršaja zbog prekoračenja brzine koje je počinio Horvatinčić'. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene