Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko nije ozlijeđen

Pula: Britanska jahta se zapalila i potonula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska jahta izgorjela je i potonula kod rta Kamenjak u pulskom akvatoriju, a nema ozlijeđenih, niti zagađenja mora, priopćilo je danas Ministarstvo pomorstvo, prometa i infrastrukture.

Dojava o požaru na motornoj jahti „Ragdoll“, pod britanskom zastavom, čiji su vlasnici britanski državljani, supružnici P.K. i K.K., stigla je jučer oko 14,50 sati.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama

Posada jahte zahvaćene plamenom se evakuirala s plovila i pozvala u pomoć preko Obalne radio postaje ORP Rijekaradio, o čemu su obaviješteni Lučka kapetanija Pula, Pomorska policija i vatrogasci.

Pokrenuta je koordinirana akcija spašavanja i obavještena su sva plovila koja su se nalazila u pulskom akvatoriju.

Brodolomce je spasio te ih prekrcao s njihovoga tendera na svoj brod hrvatski državljan, koji je plovio 200-tinjak metara od mjesta nesreće.

Britanske brodolomce ubrzo je preuzela Pomorska policija, doplovivši na mjesto nesreće.

Pripadnici pulske vatrogasne postrojbe sa specijaliziranim vatrogasnim plovilom odmah po zaprimljenoj dojavi isplovili su iz Marine Veruda prema mjestu havarije, no u 18,25 sati s policijskog plovila javljeno je da je jahta potonula.

VIDEO Dubrovnik: Jahta udarila u hrid, ljudi spašeni brzom reakcijom!

Prema izjavi dvoje britanskih brodolomaca, supružnika P.K. i K.K., požar na jahti „Ragdoll“ primjetili su oko 14,30 sati dok su plovili od otoka Paga prema Puli, kada su se nalazili četiri nautičke milje od svjetionika Porer, odnosno 350 metara južno od rta Kamenjak.

Odmah po izbijanju požara u brodskoj strojarnici zaustavili su brodske motore te pokušali ugasiti požar, no kako su na usisnoj rešetki strojarnice primijetili sukljanje dima i plamena uputili su poziv upomoć te se neozlijeđeni evakuirali s jahte brodskim tenderom na sigurnu udaljenost.

Djelatnici pulske Lučke kapetanije pretpostavljaju da je požar izbio u brodskoj strojarnici, a njegovo širenje dodatno je pojačao jak južni vjetar tako da je cijelo plovilo ubrzo bilo zahvaćeno vatrom.

Jahta je i prije dolaska vatrogasnog plovila izgorjelo do morske linije, da bi u konačnici potonulo na dubinu od oko 40 metara, na poziciji pola nautičke milje jugoistočno od rta Kamenjak.

Na morskoj površini na mjestu potonuća izgorjele britanske jahte uočeno je nekoliko plutajućih objekata volumena do 200 litara, te manji ostaci izgorjele plastike.

Onečišćenje morske površine pogonskim gorivom nakon potonuća jahte nije primijećeno ni jučer ni danas.

Pulska Lučka kapetanija Pula organizirat će izron i tegljenje opožarene olupine britanske jahte, navode iz Ministarstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene