Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas kod Murtera

Poznati novi detalji kobne pomorske nesreće, svjedok zgrožen onime što je tražio kapetan jahte: "Ubio si čovjeka upravo!"

Objavljeni su novi detalji o pomorskoj nesreći u kojoj su sudjelovali jahta i ribarski brod u ponedjeljak navečer kod Murtera. U naletu je poginula jedna osoba.

Policija je u svom priopćenju detaljno opisala kako je došlo do tragedije u ponedjeljak oko 19:35 kod Murtera, u kojoj je poginula jedna osoba.

Osumnjičeni 51-godišnji kapetan upravljajući motornom jahtom teško je prekršio propise o sigurnosti pomorskog prometa tako što je zanemario važnost savjesnog izviđanja i promatranja radi potpune procjene situacije te je zanemario i važnost kretanja sigurnom brzinom u plovidbi.

"Zbog navedene nesmotrenosti velikom je brzinom, neprimjerenom gustoći i broju plovila na moru, naletio na bočnu stranu ribarskog plovila i uzrokovao veliku materijalnu štetu dok je od siline udara oštećena kabina ribarskog plovila u predjelu kuhinje, u kojoj je od posljedica naleta motorne jahte na mjestu smrtno stradao 61-godišnji član posade", objavili su iz PU šibensko-kninske.

Pročitajte i ovo Ilustracija ipak spašeni VIDEO Dva mjeseca on i pas plutali oceanom, otkrio kako su uspjeli preživjeti: "Prošao sam kroz teško iskušenje"

Osumnjičeni vozač motorne jahte zbog sumnje u ugrožavanje posebnih vrsta prometa predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok je kaznena prijava dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

O nesreći se oglasio i svjedok Karlo Magić, koji je sa svojom posadom vidio što se događa i pohrlio pomoći nastradalima.

"Ja sam se nalazio 150 metara od broda Mašun i zapovjednik Mašuna i ja bili smo na telefonskoj vezi kad se to dogodilo. U tom je momentu viknuo na telefon: 'Vozi na nas jahta, evo će nas pogoditi! On je uletio u kabinu i viknuo posadi da bježe. Došli su s naše desne strane, pod kutom između 30 i 40 stupnjeva, pod tim kutom je gliser naletio na Mašun. Zapovjednik Mašuna Tomislav Jakovljev nije imao vremena reagirati i bilo što napraviti", prepričao je Magić za Morski.hr.

"Ubio si čovjeka upravo!"

"Dok su mu djeca bila u panici, zapovjednik jahte vikao je na ženu - gdje mu je jakna crvene boje, da je u njoj deset tisuća eura! Moj mu je mornar rekao: 'Ti tražiš jaknu s deset tisuća eura, a ubio si čovjeka upravo.' A on na to kaže: 'Ali ja nisam kriv!'

Mašun je, dodaje Magić, velik brod. "Svaki normalan čovjek koji je proveo neko vrijeme na timunu, za upravljačem jahte, vidio bi brod. Bila su samo dva broda i na pučini nije bilo nikoga osim Mašuna, mog plovila i te jahte", istaknuo je Magić, koji je ogorčen zbog sporosti spašavanja.

"Ni crni gumenjaci carine i policije koji voze 40 čvorova. Mogli su i njih poslati i stigli bi munjevitom brzinom, kao što stignu kad treba kažnjavati ribare po moru", ljutit je Magić.

Posebno ga boli što se zapovjednik jahte, koja je nakon sudara potonula, nije obratio nikome od članova posade. "Sramota", zaključuje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene