Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došao je i taj dan

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv kapetana Dragana u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zloglasni kapetan Dragan napokon će za ratne zločine u Hrvatskoj odgovarati pred hrvatskim sudom.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Dragana Vasiljkovića državljanina Republike Srbije i Australije (1954.), poznatijeg kao Kapetan Dragan, zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Vasiljkoviću se stavlja na teret da je tijekom mjeseca lipnja i srpnja 1991. u Kninu za vrijeme oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi protuustavne tvorevine nazvane "SAO Krajina i Republika Srpska Krajina", kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine, koja je zajedno s komandom bila smještena na kninskoj tvrđavi, u jednoj prostoriji bez ikakvih higijenskih uvjeta improvizirao zatvor kojim su upravljali i osiguravali ga pripadnici njegove postrojbe.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Ilustracija Ratni zločini Stražar u Malom logoru premlaćivao i zlostavljao Hrvate i Bošnjake, protiv njega je podignuta optužnica

Protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i Dopunskog protokola Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, Vasiljkoći, iako je vidio i znao da njemu potčinjeni pripadnici njegove postrojbe postupaju protupravno i da svakodnevno zlostavljaju zarobljene hrvatske policajce i uhićene civilne osobe na način da ih tuku šakama i nogama, volovskom žilom, kundacima pušaka, guraju im puščane cijevi u usta, psihički i fizički zlostavljaju, nije poduzeo ništa da se takva nedopuštena postupanja spriječe i kazne. Prilikom ispitivanja ratnih zarobljenika kapetan Dragan je osobno sudjelovao u njihovom tjelesnom ozljeđivanju, stoji u optužnici.

Postoji osnovana sumnja, ističe su isto tako u optužnici, da je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog Centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa" SVK dana 24. ili 25 veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi protuustavne tvorevine nazvane "SAO Krajina i Republika Srpska Krajina", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949.

Kada su pripadnici njegove jedinice u Nastavni Centar doveli dva zarobljena hrvatska vojnika, Vasiljković je zapovjedio potčinjenim pripadnicima postrojbe da ih fizički zlostavljaju, a potom da ih ubiju, što su isti i učinili, stoji na kraju priopćenja Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Kapetan Dragan ostaje u pritvoru - odbijeno pet milijuna kuna jamčevine koju je ponudio

Optužno vijeće Županijskoga suda u Splitu donijelo je odluku po kojoj Draganu Vasiljkoviću produljuje istražni zatvor, a odbilo je prijedlog o jamčevini od pet milijuna kuna koju je ponudio da se brani sa slobode.

Kapetan Dragan, tako će ostati u istažnom zatvoru na Bilicama. Da je sud prihvatio ponuđenu jamčevinu, zbog mogućnosti bijega, oduzela bi mu se putovnica. Pritovor mu je produžen zbog toga te zbog osobito teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo.

Protiv njega je danas Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civila. Sutra, u subotu, istekao bi rok za podizanje optužnice, nakon kojega bi Dragan Vasiljković trebao biti pušten na slobodu jer u istražnom zatvoru bez optužnice može biti najdulje šest mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene