Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 žrtava u Zagrebu i Dubrovniku

Optužen zbog lihvarskih ugovora 'teških' više od 31 milijun kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miro Čalušić, o kojemu je već izvještavao magazin Provjereno, optužen je s još četiri osobe zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijevara, prijetnji te stavljanja u optjecaj krivotvorenog novca.

Zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijevara, prijetnji te stavljanja u optjecaj krivotvorenog novca tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv Mire Čalušića i još četvero članova njegove skupine uhićene početkom siječnja.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Slika nije dostupna Zaradio 31 milijun kuna? Optužen za LIHVARENJE građana: Miro Čalušić s osmijehom u sudnici

Ne navodeći imena optuženika, već samo njihove inicijale i dob, Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama objavilo da je Čalušić putem 25 lihvarskih ugovora od početka 2007. do rujna prošle godine zaradio više od 31 milijun kuna u nekretninama i novcu.

>> Policija u akciji: 50-ak građana ga optužilo za lihvarenje!

Lihvarske je ugovore navodno sklopio s 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku "koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja", navode u tužiteljstvu.

U ugovorima o zajmu s kratkim rokovima povrata umjesto iznosa posuđenog novca navodio je znatno uvećane iznose, a dužnicima je neistinito navodio da mu moraju vratiti samo stvarno posuđen novac, odnosno da uvećani iznosi predstavljaju unaprijed zaračunatu kamatu.

Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova potpisivao je sporazume o prijenosu vlasništva na nekretninama koje su bile znatno vrednije od iznosa posuđenog novca.

Čalušića se tereti i za dvije prijevare, prijetnje smrću nasljednici jednog od njegovih dužnika, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, ali i stavljanje u optjecaj krivotvorenih novčanica. Krivotvorine je navodno davao i petookrivljenoj 28-godišnjakinji koja ih je od travnja do lipnja prošle godine u više navrata koristila za plaćanje, znajući da nisu prave.

Među optuženima su i Čalušićev brat Hrvoje te stric Marijan, koji se osim za krivotvorenje isprava tereti i da je iz kuće jednog dužnika odnio predmete vrijedne preko 30 tisuća kuna.

Ostale optuženike tereti se za pomaganje u krivotvorenju isprava, ali i sakupljanje dugova. Novac su, po tvrdnjama tužiteljstva, nosili Čalušiću, za kojega je zatraženo produljenje istražnog zatvora, ali i oduzimanje imovinske koristi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene