Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbijena žalba USKOK-a na puštanje Birimiše iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo je danas USKOK-ovu žalbu na puštanje dubrovačke odvjetnice Ane Birimiše iz pritvora optužene za "pranje novca" stečena preprodajom droge na Korčuli, potvrđeno je na tome sudu.

Istražni sudac Davor Svalina Birimišu je iz pritvora, u kojemu je bila 15 dana, pustio prošli petak s obrazloženjem da su ispitani svi ključni svjedoci u postupku koji se vodi protiv nje i njezina mladića Jakše Cvitanovića Cvika te njegova brata Mirjana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cviku će se ipak suditi u Splitu Slika nije dostupna Slučaj 'Cvik': Istraga završila, optužnica idući tjedan

USKOK je u žalbi naveo kako traži njezino vraćanje u pritvor, jer nisu ispitana još dva svjedoka, a žalba je odbijena jer, kako se navodi u obrazloženju Izvanraspravnog vijeća, USKOK nije naveo na koji bi način Birimiša mogla utjecati na te svjedoke.

Braća Cvitanović i dalje su u pritvoru na splitskim Bilicama.

Birimiši je pritvor, zbog utjecaja na svjedoke i teških okolnosti
počinjenja kažnjiva djela, bio određen 25. siječnja pošto je večer prije uhićena u Dubrovniku i sprovedena u splitski Istražni centar. 

U svojem je iskazu zanijekala sve što joj se stavlja na teret. Po USKOK-ovoj optužnici Birimiša i dva Cvitanovića terete se da su radi prikrivanja stvarna izvora protupravno stečena novca raspolagali dijelom toga novca od najmanje dva milijuna kuna polaganjem na bankovne račune, ulaganjem u poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, kupnjom osobnih automobila, plovila, motocikala i drugih pokretnina te kupnjom i izgradnjom nekretnina. Za tako stečenu imovinu sud je, na zahtjev USKOK-a, odredio mjere zabrane raspolaganja.

Istraga protiv Cvitanovića kao organizatora i ostalih pripadnika zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli, zbog zlouporabe droga kojom je pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 10 milijuna kuna, provodi se na temelju rješenja istražnog suca Županijskog suda u Splitu od studenoga prošle godine.

Jakša Cvitanović Cvik uhićen je polovicom siječnja u Splitu, oko šest mjeseci pošto je pobjegao policajcima na Korčuli koji su ga sprovodili zbog zadavanja teških tjelesnih ozljeda jednoj osobi. Za njim je bila raspisana i međunarodna tjeralica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene