Obavijesti Video Pretražite Navigacija
40 godina zatvora

VIDEO Trenutak kada je Paravinja čuo presudu: Uz psovke izbačen iz sudnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pustite me, ne mogu stajati na nogama' - ponavljao je Paravinja koji je u ponovljenom postupku osuđen na 40 godina zatvora.

Presuda Draganu Paravinji u ponovljenom postupku koji se vodi zbog optužbi za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Kričaka, u blizini Drniša, donesena je na Županijskome sudu u Šibeniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavili žalbu Pogledajte kako je Paravinja dočekao presudu i što je rekao sucu Slika nije dostupna Suđenje Paravinji TREĆI PUT ISPOČETKA Sudac zatvorio ročište za javnost i medije, Paravinja negoduje

Paravinja je uz psovke izbačen iz sudnice. 'Pustite me, ne mogu stajati na nogama', rekao je Paravinja - javlja nam reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva Antonije Bilić.

Podsjetimo, posljednje ročište u ponovljenom postupku održano je u četvrtak na Županijskome sudu. Iako je odlukom tog suda Paravinja zbog nedoličnog ponašanja udaljen iz sudnice sve do početka suđenja, optuženi se ipak pojavio na ročištu.

Kako se neslužbeno doznaje, budući da je suđenje zatvoreno za javnost, sud mu je predočio dokaze koji su izneseni tijekom postupka.

Ubojstvo Antonije Bilić: Vještaci povezali Paravinjin šleper s mjestom pronalaska tijela

Ipak, zbog vrijeđanja suda, sutkinja Nives Nikolac opet je Paravinju udaljila s ročišta i za petak najavila izricanje presude.

Dragan Paravinja u prvom je postupku na Županijskome sudu u Šibeniku osuđen na cjelovitu zatvorsku kaznu od 40 godina, no Vrhovni sud, odlučujući o njegovoj žalbi, poništio je tu odluku.

Vrhovni sud smatrao je da sud nižeg reda nije dokazao da je Paravinja pokušao silovati maloljetnu Antoniju Bilić, iako nespornim drži da ju je ubio.

No, postupak je zbog toga ipak vratio na početak, a prvostupanjsku je presudu ukinuo.

Što mu je presudilo?

Sutkinja šibenskog Županijskog suda Nives Nikolac obrazloženje presude donesene nakon ponovljenog suđenja čitala je puna dva sata. Kazala je da su ključni dokazi protiv Paravinje snimke s nadzornih kamera pomoću kojih je utvrđeno njegovo kretanje kobnog 7. lipnja 2011. kada je ubijena maloljetna Antoniju Bilić.

Ponovila je i ostale detalje postupka – kako je na ležaju u kabini njegovog kamiona pronađen trag krvi pomiješane sa slinom koji je, prema rezultatima vještačenja, pripadao žrtvi, a nastao je prilikom gušenja djevojke.

Sutkinja je u obrazloženju kazala da je Paravinja Antoniju Bilić gušio najmanje dvije do četiri minute, koliko je potrebno da se uguši osoba te dobi i građe. Tijelo maloljetnice nakon ubojstva navodno je skrio na kamionski ležaj koji je hidraulikom podignuo u vertikalan položaj i na taj način prevozio mrtvo tijelo dok nije pronašao mjesto na kojem će ga sakriti.

Na deki koja je pronađena na ležaju kamiona otkrivena je i vlas koja je, kako je utvrđeno, pripadala Antoniji Bilić, a pronađeni su i tragovi sperme Dragana Paravinje. Međutim, kako se navodi u obrazloženju, nije jasno kada je sperma dospjela na deku pa se ne može povezati s ubojstvom.

Što se tiče pokušaja silovanja, koje prema mišljenju Vrhovnog suda šibenski sud u prvom postupku nije uspio dokazati, Nikolac je navela da je Paravinja sam u svom iskazu rekao da ga je Antonija 'vrijeđala i opsovala mu majku srpsku'.

Tvrdnju da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja sud je obrazložio činjenicom da je Paravinja već četiri puta ranije, u Srbiji, BiH i Hrvatskoj također počinio ista nedjela.

Sud je naveo da je djelovao uvijek na isti način kao i u slučaju Bilić - kada bi uočio usamljenu djevojku na cesti, stao bi, ponudio im prijevoz, iz čega je, kako se navodi u presudi, jasno da je i Antoniju Bilić povezao s istom namjerom.

Ovu činjenicu, stoji u obrazloženju, dodatno potvrđuje činjenica što je Paravinja kada je uočio Antoniju na mostu preko Čikole promijenio trasu puta te se, iako je kamionom poslom krenuo za Zagreb, okrenuo nazad prema Splitu.

U ponovljenom suđenju Paravinja je zbog teškog ubojstva Antonije Bilić dobio 35 godina zatvora, a zbog pokušaja silovanja još pet godina i osam mjeseci, što je sutkinja Nikolac preinačila u jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.

Riječ je o istoj kazni koja je Paravinji za ova zlodjela dosuđena u prvom postupku pred šibenskim sudom, a koju je poništio Vrhovni sud, držeći kako tijekom postupka nije dokazano da je optuženi pokušao silovati maloljetnicu.

Paravinja je doveden na čitanje presude koje je bilo otvoreno za javnost, no nakon što je sutkinji kazao kako nije sposoban slušati presudu te se bacio na koljena i počeo vrijeđati čuvare, po nalogu suda odveden je iz sudnice.

Sutkinja je kazala da će se u služenje kazne Paravinji obračunati i vrijeme koje je proveo u pritvoru od veljače 2012. a na račun ponovljenog suđenja, morat će platiti 220 tisuća kuna sudskih troškova.

Paravinjina odvjetnica Ankica Giljanović najavila je novinarima, nakon izricanja presude, podnošenje žalbe. Žalit će se, kaže, jer smatra da Županijski sud nije pronašao nijedan novi dokaz u odnosu na poništeno suđenje, a unatoč tome je izrekao istu presudu.

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić presudom je zadovoljan. Kazao je i da mu nije jasno zašto se suđenje ponavljalo, jer je na taj način, kako je rekao, samo produljena agonija obitelji Bilić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene