Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tri dana opsežne akcije

Velika potraga za nestalim Poljakom na Biokovu i dalje traje, iz HGSS-a otkrivaju: "Bio je jako dobro opremljen, imao je i vodu, ali..."

Hrvatska gorska služba spašavanja - 3
Hrvatska gorska služba spašavanja - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska gorska služba spašavanja - 1 Hrvatska gorska služba spašavanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska gorska služba spašavanja - 2 Hrvatska gorska služba spašavanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska gorska služba spašavanja - 3 Galerija 1/3 >>
Na iznimno zahtjevnom terenu na vrhu Biokova i danas se tragalo za poljskim turistom kojem se od petka gubi svaki trag. Zbog ove su akcije u Makarsku došli članovi Hrvatske gorske službe spašavanja iz cijele zemlje, a posao im dodatno otežavaju i visoke temperature.

Četrdesetogodišnji Lukas u petak oko 15 sati obitelji je s Biokova poslao zadnju fotografiju. Četiri sata poslije gubi mu se svaki trag.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HGSS pretražuje teren Biokovo: Nastavlja se potraga za nestalim Poljakom Slika nije dostupna Podignut i helikopter GSS traga za Poljakom koji je u nedjelju krenuo na Biokovo

Nakon tri dana opsežne potrage, još uvijek bez rezultata.

"On je bio jako dobro opremljen, nosio je sa sobom određene količine vode, imao je dosta baterije na mobitelu, imao je čak i sat s GPS-om, međutim prošlo je neko vrijeme i sve te baterije su se istrošile", govori Ante Jukić iz HGSS-a,  voditelj potrage.

Na zahtjevnom terenu traže ga sve raspoložive snage.

"Sve potrage na Biokovu su inače zahtjevne, ali ova je najteža ove sezone. Trenutno imamo sedam dronova u zraku koji pretražuju najstrmiji dio terena na kojem i pretpostavljamo da se osoba nalazi", objašnjava Antonio Tolić, HGSS Makarska.

Do vrha Biokova GSS-ovce su prebacili vojni helikopteri.

"Vjetrovi su različitih smjerova pa je jako teško helikopter umiriti ili negdje sletjeti. Čak većinom ne slijeće nego ljudi iskaču ili se spuštaju", kaže Mladen Porubić, letač spašavatelj.

Volonteri su stigli iz cijele Hrvatske. Pomažu i životinje. Pas Quick je već odradio više od dvadeset akcija potrage i spašavanja.

"Jedini hendikep koji psi imaju su vrućine. Tako da s njim treba raditi što ranije. Mi smo danas zorom već počeli raditi, obavili smo svoj dio posla do 9 sati", kaže Pero Petrić, HGSS Slavonski Brod

Zbog nove atrakcije, nebeske šetnice u sklopu parka prirode, za ulazak na Biokovo čeka se i više od sat vremena. HGSS-ovci najavljuju da se potraga za poljskim turistom nastavlja - dok ga ne pronađu.

Još se ne zna zašto je Nijemac kod Šolte pao s broda

Hitne službe imale su danas posla i u vodama srednjodalmatinskih otoka, preminuo je mlađi turist. Smrtno je stradao njemački državljanin (26) i to od ozljeda koje je zadobio nakon pada s jedrilice u more.

Nesreća se dogodila nešto prije 12 sati između Šolte i Visa. Brzo su s broda zatražili pomoć, ali kada su im došli službenici Lučke kapetanije i liječnici, mogli su samo konstatirati smrt putnika i šok kod ostalih članova posade. Iz Ministarstva mora objavili su da je skiper u iskazu rekao da je jedrilica prešla preko mladića nakon što je upao u more. On je ostao zarobljen i zadobio smrtnonosne ozljede.

Istraga tek treba utvrditi zbog čega je pao u more. Jedriličari danas na to pitanje nisu imali odgovor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene