Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri mjeseca bez slobode

Nevenki Jurak zidovi Remetinca sve su hladniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni za HDZ, sumnja se, izvlačeni su iz državnih tvrtki i preko Fimi Medije Nevenke Jurak. Ona je uhićena prije tri mjeseca, a brani se šutnjom.

Suradnje s istražiteljima za sada nema, a provjerili smo postoji li mogućnost da do nje ipak dođe, osobito ako bude odbačena Ustavna tužba koju je Jurak podnijela zbog kršenja ljudskih prava u pritvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko izvlačenja milijuna iz tvrtke Nevenka Jurak počinje iznositi obranu u USKOK-u Slika nije dostupna U USKOK-u proveo dva sata Kod Barišića policija pronašla 2,5 milijuna kuna u gotovini?

>> 'Nevenki Jurak su povrijeđena ustavna prava'

Zidovi Remetinca Nevenki Jurak sve su hladniji. Vlasnica Fimi medije u istražnom je zatvoru gotovo tri mjeseca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja kaznenog djela naplaćivanja nepostojećih usluga državnim tvrtkama, na čemu je zaradila sumnja se čak 16 milijuna kuna. O tome bi trebalo svjedočiti 50-tak osoba. To što još nisu svi ispitani, branitelji Nevenke Jurak smatraju pritiskom.

'Mislimo kako su narušena ljudska prava'

'Tri mjeseca je svakako dovoljno vremena', smatra Ivica Farčić, odvjetnik Nevenke Jurak. Podnijeli su i ustavnu tužbu. Ne zbog sporosti, već što Neveni Jurak nije dopušteno da se razriješi sa svih funkcija u Fimi Mediji, što bi značilo da ne može ponoviti djelo. 'Mislimo da je bilo određenih nepravilnosti i to tako visokog ranga da su narušena ljudska prava i temelji slobode', dodaje Farčić.

Tužba Nevenke Jurak koju je podnijela Ustavnom sudu nudi različita rješenja. Ništa se ne mijenja ako sud tužbu odbaci, a ako je prihvati Jurak će na slobodu. Djelomično prihvaćanje ukida jedan od dva pritvorska razloga. Ustavni sud odluku o pritvoru može i vratiti na novo preispitivanje sucu istrage.

Na ispitivanju iza USKOK-ovih zavjesa Nevenka Jurak je bila već tri puta. Branila se šutnjom. Pozvat će ju se još jednom no ovoga puta istražitelji bi mogli ponuditi nagodbu, odnosno blažu kaznu ukoliko progovori kuda su išli milijuni koje je njezina tvrtka izvukla iz državnih tvrtki i ministarstava. Kroz ista vrata na ispitivanje u USKOK iz Remetinca će uskoro i Mladen Barišić. O njegovoj suradnji s istražiteljima ovisi ne samo njegov položaj na eventualnom suđenju, već i bliske mu prijateljice Nevenke Jurak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene