Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica vraćena u ŽDO

Nesreća u Rudinama: Kazneno djelo počinjeno iz nehaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće splitskoga Županijskog suda vratilo je Županijskome državnom odvjetištvu optužnicu za prošlogodišnju željezničku nesreću u Rudinama uz obrazloženje da je po činjeničnom opisu riječ o kaznenom djelu počinjenom iz nehaja.

ŽDO je 13. travnja na Županijskome sudu podigao optužnicu protiv pet osoba okrivljenih da su počinile teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti s neizravnom namjerom, zbog čega je lani 24. srpnja u željezničkoj nesreći u Rudinama poginulo šest osoba, a 55 ih je ozlijeđeno, među kojima više njih teško, te je počinjena višemilijunska šteta.

Pročitajte i ovo Prijava DORH-u zbog vlaka - 4 Poslana prijava DORH-u Adventski vlak koji nije vozio uznemirio duhove: "Sve je zamaskirano u proračunu" Počele su pripreme za dolazak baterijskih vlakova baterijski vlakovi Počele pripreme za dolazak suvremenih vlakova, mogu voziti do 160 kilometara na sat

Optužnica je teretila bivšeg direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora tvrtke 'Intrade' Ivana Tomaškovića, savjetnika u toj tvrtki Jozu Bazinu, šefa protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a Branka Tišljara.

>> Medak i četvorica optuženi za tragediju u Rudinama

>> Sudbina zapečaćena 3 i pol minute prije smrti

>> Županijski sud odbio zahtjev o dopuni istrage o Rudinama

>> 'Klizili smo unazad i vidio sam posute tračnice'

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda zaključilo je da je po činjeničnom opisu prije riječ o kaznenom djelu počinjenom iz nehaja, za što je mjerodavan niži sud, a i predviđena manja zatvorska kazna. Po zaključku Županijskoga suda, dvojbeno je stajalište tužiteljstva da su optuženici bili svjesni da će retardant uzrokovati prokliznuće vlaka i tešku željezničku nesreću. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene