Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

Merčep još dva mjeseca u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšemu ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu produljen je pritvor za još dva mjeseca.

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Mirko Klinžić Merčepu je produljio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna isti su razlozi Varaždinski sud: Smiljana Srnec ostaje u istražnom zatvoru, suđenje počinje 15. listopada Slika nije dostupna Još 3 mjeseca Turska produljuje izvanredno stanje

>> Tomislavu Merčepu mjesec dana pritvora

>> ŽDO: Merčep osumnjičen za ubojstvo ili nestanak 43 osobe

Iz istih razloga Merčep je pritvoren i prije mjesec dana kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Podsjetimo, protiv Merčepa se vodi istraga zbog sumnje da je odgovoran za ubojstva ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Zbog moždanog udara koji je pretrpio prije tri godine Merčep je umjesto u zatvoru u Remetincu i dalje u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, doznaje se na Županijskom sudu. U bolnici ga je, nakon uhićenja i saslušanja na policiji, ispitao i istražni sudac, a Merčep se, kako se doznaje, branio šutnjom. U cijeloj se istrazi treba saslušati ukupno 40 svjedoka.

Merčepa se tereti za ratni zločin protiv civila, to jest da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, naređivao nezakonita uhićenja, zlostavljanja, mučenja i ubojstva civila te propustio spriječiti te zločine.

Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene