441488
441488
441488
441488
441488

Čitanjem dokumentacije nastavilo se suđenje Ivi Sanaderu

  • , 27.06.2016., 12:01
  • Autor:
  • komentara

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Fimi medija.

 
 
 
 
Ivo Sanader na suđenju za Fimi Mediju (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Ivo Sanader na suđenju za Fimi Mediju (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Čitanjem dokumentacije nastavljeno je ponovljeno suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Fimi medija, zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. 

Rasprava se nastavlja u utorak, kada se očekuje ispitivanje bivših visokih HDZ-ovih dužnosnika Božidara Kalmete i Biance Matković kao prvih od 220 svjedoka.

Na početku ponovljenog suđenja okrivljeni Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, HDZ i Fimi medija odbacili su optužbe prema kojima ih Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih ustanova i poduzeća, dok je zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak istaknula kako će optužba dokazati krivnju.

Suđenje je krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda jer je Vrhovni sud prošle godine srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček.

Vrhovni sud je slučaj vratio na ponovno suđenje jer Sanader, uz ostalo, nije mogao ispitati sve svjedoke kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju i ozbiljno ga teretili pri čemu nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se