441591
441591
441591
441591
441591

NEREDI NA STADIONU Petorici osumnjičenika određen istražni zatvor

  • , 28.06.2016., 07:13
  • Autor:
  • komentara

Suci istrage županijskih sudova u Splitu i Šibeniku prihvatili su prijedloge županijskih državnih odvjetništava i odredili istražni zatvor za petoricu hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda na nogometnom stadionu u francuskom gradu Saint-Etienneu tijekom nogometne utakmice između reprezentacija Češke i Hrvatske.

 
 
 
 
Huliganski ispad na utakmici Hrvatska - Češka (Foto: AFP) - 2
Huliganski ispad na utakmici Hrvatska - Češka (Foto: AFP) - 2

Sva petorica ispitana su i u istražni zatvor poslana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, objavljeno je u ponedjeljak navečer na internetskim stranicama županijskih državnih odvjetništava.

U Splitu su u istražnom zatvoru završila četvorica, a jedan u Šibeniku.

Među pritvorenima u Splitu jedan je rođen 1991., jedan 1997., dvojica 1993., a osumnjičeni iz Šibenika 1988.

U priopćenju splitskog državnog odvjetništva stoji da postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 17. lipnja 2016. oko 18:00 sati na nogometnom stadionu Geoffroy Guichard u francuskom gradu Saint-Etienneu, tijekom utakmice između reprezentacija Republike Češke i Republike Hrvatske, u 86. minuti (tad je došlo do privremenog prekida susreta zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava u prostor travnjaka od za sada nepoznatih osoba), sudjelovali u izazivanju nereda i fizičkih napada na druge navijače.

Za vrijeme dok su ovlašteni zaposlenici zaštitarske-vatrogasne službe s prostora travnjaka uklanjali upaljena pirotehnička sredstva, kao i 'topovski udar' koji je eksplodirao i uslijed čega je zaštitar-vatrogasac odbačen na travnjak, osnovano se sumnja da su osumnjičenici s dijela gledališta na kojem su se uglavnom nalazile osobe s hrvatskim navijačkim obilježjima, zajedno s većom skupinom nepoznatih navijača započeli s izazivanjem nereda fizičkim napadom na druge navijače koji su bili na istoj tribini.
Osumnjičenici su se gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela te gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja, navodi se u priopćenju.

Nadalje se dodaje da je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage je prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor uz određivanje jamstva koje po uplati može zamijeniti istražni zavor kao i određivanje mjere opreza iz članka 98. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku odnosno zabrane posjećivanja nogometnih utakmica kako nogometnih klubova u Hrvatskoj tako i nogometne reprezentacije, na način da će se za vrijeme odigravanja tih utakmica prijavljivati nadležnim policijskim postajama.

Protiv dijela rješenja kojim se istražni zatvor zamjenjuje jamstvom, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijet će žalbu, navodi se u priopćenju.

U svom priopćenju Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku navodi da je priveden hrvatski državljanin (1988.) zbog osnovane sumnje da je počinio isto kazneno djelo izazivanja nereda te da mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U Ravnateljstvu policije ranije su izjavili da su do sada obradili znatan broj dojava građana, fotografija i video zapisa s utakmice, te da je 'preliminarno izdvojeno više od 30 osoba, od kojih se određeni broj može izravno povezati sa sudjelovanjem u protupravnim ponašanjima na stadionu u Saint-Etienneu'. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se