Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Mlikotin Tomić 14 mjeseci zatvora: Žalit ću se do kraja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivima 19 optuženih u slučaju Indeks 3.

Bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica Deša Mlikotin Tomić i još 18-ero optuženih profesora, posrednika i studenata u slučaju 'Indeks 3' nepravomoćno su danas osuđeni zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Prvostupanjskom presudom suca zagrebačkog Županijskog suda Zorana Luburića oni su proglašeni krivima za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje, a dvoje optuženika je oslobođeno, profesorica Nina Liszt te student Danijel Malarić. Od 19 nepravomoćno osuđenih, petero je dobilo bezuvjetne zatvorske kazne, a ostalih 14 uvjetne od šest mjeseci do godine i osam mjeseci, uz rok kušnje od jedne do četiri godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završne riječi Indeks 3: Grgona odbacio sve optužbe Slika nije dostupna Indeks 3 Majka studentice tvrdi da nisu platili ispit kod Mlikotin-Tomić

Bezuvjetna kazna za Mlikotin Tomić

Profesorica trgovačkog prava Deša Mlikotin Tomić osuđena je zbog zloporabe položaj i ovlasti te primanja mita na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine i dva mjeseca, a uz to joj je dosuđena trogodišnja zabrana predavanja na sveučilištu. Uz nju, od profesora su na bezuvjetnu kaznu još osuđeni Jadranko Grgona i Tihomir Vranešević. Grgona je dobio godinu i deset mjeseci zatvora te petogodišnju zabranu predavanja na fakultetu. U slučaju pravomoćnosti presude u tu zabranu ne ulazi vrijeme provedeno u zatvoru. Vranešević je, pak, osuđen na osam mjeseci zatvora i dvije godine zabrane rada. 'Žalit ćemo se, žalit ćemo se do kraja...ja ne znam je li to politički proces, ali znam da ja nisam kriva za ništa...očekivala sam oslobađajuću jer nisam ništa kriva', rekla je Mlikotin Tomić izlazeći sa suda.
 

Ćevidu 2 i pol godine

Glavni posrednik prvooptuženi Milan Ćevid, kojemu su studenti za prolazak na ispitu plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura, osuđen je na dvije i pol godine zatvora. Ćevidu će se oduzeti 3400 eura, nezakonito pribavljenih primanjem mita. Voditeljica studentske referade Julijana Ljubić kažnjena je s godinom i šest mjeseci zatvora. Odbacivši sve optužbe, Deša Mlikotin Tomić je u svojoj obrani na suđenju ustvrdila da je kolateralna žrtva posrednika koji su se lažno koristili njenim imenom i kod studenata stvarali privid da bez znanja mogu polagati ispite. Ustvrdila je da je bila žrtva medijskog progona te da se u javnosti stvarala percepcija da je kriva i za stvari koje se uopće ne spominju u optužnici. Na današnju presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu.

'Presuda rezultat prisluškivanja razgovora i priznanja'

Presuda za korupciju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu rezultat je tajno prisluškivanih telefonskih razgovora te priznanja glavnog posrednika, sveučilišnog asistenta i studenata koji su pred sudom potvrdili da su davali mito za prolaz na ispitima, obrazložio je sudac zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić nepravomoćnu presudu u slučaju 'Indeks 3'. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene