Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upad u sustav

Hakeri ukrali novac hrvatskim odvjetnicima, jedan je uhićen: Šteta je velika

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Hrvatskoj je prošle godine došlo do više napada na odvjetničke urede. Uhićena je jedna osoba.

Policija je provela kriminalističko istraživanje vezano uz više napada na odvjetničke urede. Uhićen je Zagrepčanin, a drugi osumnjičeni, građanin BiH, nedostupan je policiji. 

"Policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, proveli kriminalističko istraživanje na temelju više kaznenih prijava odvjetničkih društava s područja Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine, tijekom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela "Računalna prijevara" iz članka 271. stavak 2., "Pranje novca" iz članka 265. stavak 1. i 3., "Neovlašteni pristup" iz članka 266. stavka 1., "Neovlašteno presretanje računalnih podataka" iz članka 269. stavka 1., "Računalna prijevara" iz članka 271. stavak 1. i 2. u vezi članka 34. i "Krivotvorenje isprave" iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, na način da su neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih osobnih isprava.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 9 Važne odluke Vlada uvodi dva nova kaznena djela: "Korjenito mijenjamo sustav"

Prvoosumnjičeni je zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela uhićen 10. siječnja 2024. te je u zakonskom roku, 11. siječnja 2024. predan pritvorskom nadzorniku dok je drugoosumnjičeni za sad nedostupan policijskim službenicima. Ukupna materijalna šteta iznosi 108.400,00 eura", stoji u prioćenju policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene