Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cvikova djevojka zadržana u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša uhićena je nakon kriminalističke obrade pod sumnjom pranja novca stečenog preprodajom droge.

Osumnjičena odvjetnica Ana Birimiša (1971.) je, prema iskazu prvoosumnjičenog za organiziranje skupine za preprodaju droge na Korčuli Jakše Cvitanovića Cvika, bila s njim u vezi do njegova bijega početkom srpnja prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena iskaza Cvik i Zulim oslobođeni optužbe za prijetnju Slika nije dostupna Sud odbacio žalbu Ane Birimiše

Prema USKOK-ovoj prijavi, Cvitanovićeva je skupina tijekom tri godine do sredine 2006. od prodanoga heroina pribavila više od 10 milijuna kuna protupravne imovinske koristi.

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Davor Svalina je 21.
prosinca prošle godine na temelju USKOK-ova zahtjeva donio odluku o privremenoj zabrani raspolaganja tako stečenom imovinom za Cvika, brata mu Mirjana te za odvjetnicu Anu Birimišu.

Birimiša je bila saslušana 22. studenog prošle godine. 
Iako je USKOK za nju tražio pritvor, sudac Nenad Cambi, smatrajući kako nema dokaza da je sudjelovala u organiziranoj preprodaji droge, nije prihvatio taj zahtjev, pa je ona nakon saslušanja bila puštena.

Sada su u pritvoru uz prvoosumnjičenoga Cvika još trojica, od 20 navodnih pripadnika njegove skupine: Darko Cetinić, Luka Bulić i Milan Trifković.

Odvjetnici Birimiši određen pritvor

Danas oko 13 sati u Istražni centar Županijskog suda u Splitu sprovedena je dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša. 

Nakon ispitivanja, istražni sudac Županijskog suda Slavko Lozina donio je rješenje o njenom pritvaranju. 

Pritvor joj je, na prijedlog USKOK-a, određen zbog osnovane sumnje da bi boravkom na slobodi mogla uništiti i izmijeniti tragove važne za kazneni postupak i utjecati na svjedoke te zbog postojanja bojazni da će ponoviti kazneno djelo kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti djela.

Tijekom ispitivanja Birimiša je, kako se doznaje, negirala sve što joj se stavlja na teret, a njezin je odvjetnik najavio podnošenje žalbe.

Prihvaćen je i USKOK-ov zahtjev za proširenjem istrage u tom postupku protiv, kako navodi USKOK, troje osumnjičenika - organizatora zločinačke organizacije, i to zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.

Riječ je o Jakši Cvitanoviću Cviku i njegovu bratu Mirjanu te Ani Birimiši, čiji identitet USKOK ne navodi.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca raspolagali dijelom tako stečenih novčanih sredstava u iznosu od najmanje dva milijuna kuna i to polaganjem novca na bankovne račune, ulaganjem u poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, kupovanjem osobnih automobila, plovila,
motocikala i drugih pokretnina te kupovanjem i izgradnjom nekretnina, navodi se u USKOK-ovoj prijavi.

Radi osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi od dvoje osumnjičenika (Cvitanovića i Birimiše) sudu je predloženo da, uz ranije određene mjere osiguranja, odredi i privremene mjere osiguranja kojima bi se bankama zabranilo raspolaganje novčanim sredstvima pohranjenim na kunskim i deviznim računima otvorenima na ime osumnjičenice i tako spriječilo raspolaganje novcem. 

USKOK je zatražio i da se trećem osumnjičeniku (Mirjanu Cvitanoviću) zabrani otuđenje ili opterećenje osobnog automobila.

Protiv nje je podneseno posebno izvješće kojim se dopunjuje kaznena prijava dubrovačko-neretvanske Policijske uprave iz studenog 2006., potvrdio je glasnogovornik te PU-a Ivan Kukrika. U posebnu izvješću tereti ju se da je nezakonitim radnjama, preprodajom nekretnina i pokretnina, legalizirala veliku količinu novca, najmanje tri milijuna kuna, koju je prodajom droge zaradio Jakša Cvitanović Cvik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene