Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud odbacio žalbu Ane Birimiše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbacilo je žalbu branitelja dubrovačke odvjetnice Ane Birimiše(1971.), osumnjičene za 'pranje novca' stečenog prodajom droge, na rješenje o pritvoru, koje je prošloga petka donio istražni sudac Slavko Lozina.

Vijeće je utvrdilo kako postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, stoga je procjenilo kako je njezin ostanak u pritvoru u interesu istrage.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koliko prekršaja Policija zaustavila vozača u redovnom nadzoru u Prelogu: Ostao bez 2900 eura Policija razotkrila ilegalno okupljalište za konzumaciju droge Uhićene dvije osobe Specijalci upali u ilegalni klub u Zagrebu: Šef udruge za zaštitu djece nudio prostor za drogiranje

Anu Birimišu, navodnu djevojku organizatora korčulanske skupine preprodavača droge Jakše Cvitanovića Cvika, koju USKOK sumnjiči za prikrivanje protuzakonito dobivenog novca, ispitana je prošlog petka nakon čega je istražni sudac donio rješenje o jednomjesečnom pritvoru.

Tijekom ispitivanja Birimiša je negirala sve što joj se stavlja na teret, tvrdeći kako je nekretnine i automobil kupila na kredit u čijem joj isplaćivanju pomažu roditelji te kako joj mjesečno ostaje oko šest tisuća kuna prihoda.

Istražni je sudac tada prihvatio i USKOK-ov zahtjev za proširenjem istrage u postupku protiv troje osumnjičenika, 
organizatora zločinačke organizacije, i to zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.

Riječ je o Jakši Cvitanoviću Cviku, njegovu bratu Mirjanu te Ani Birimiši, čiji identitet USKOK ne navodi.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca raspolagali dijelom tako stečenih novčanih sredstava u iznosu od najmanje dva milijuna kuna i to polaganjem novca na bankovne račune, ulaganjem u poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, kupovanjem osobnih automobila, plovila, motocikala i drugih pokretnina te kupovanjem i izgradnjom nekretnina, navodi se u USKOK-ovoj prijavi.

Radi osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi od dvoje osumnjičenika, Cvitanovića i Birimiše, sudu je predloženo da, uz ranije određene mjere osiguranja, odredi i privremene mjere osiguranja kojima bi se bankama zabranilo raspolaganje novčanim sredstvima pohranjenim na kunskim i deviznim računima otvorenima na ime osumnjičenice i tako spriječilo raspolaganje novcem. USKOK je zatražio i da se trećem osumnjičeniku, Mirjanu Cvitanoviću, zabrani otuđenje ili opterećenje osobnog automobila.

Od studenoga 2006. godine provodi se istraga protiv organizatora i pripadnika zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli, zbog zlouporabe opojnih droga kojom je pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od najmanje 10 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene