Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrečena nepravomoćna presuda

Braća otela strinu, ugurali je u auto, opljačkali pa je izbacili u selu kod Nove Gradiške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Braća stara 23 i 20 godina s još jednim zasad nepoznatim pomagačem na parkiralištu nedaleko od bolnice u Jankomiru u Zagrebu zaskočila su 5. svibnja 2016. godine svoju 48-godišnju strinu.

Žena je oko 18 sati taman izašla iz bolnice, gdje je posjetila muža. Za ruke je držala dvoje unuka kad su je braća zgrabila i ugurala u plavi automobil. Zasad neidentificirani vozač dao je gas, a braća su dotle strini vezala oči i ruke.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Ilustracija Radnici se šokirali Pronađeni ljudski kosturi, na jednom i dijelovi odjeće

Ona je pri tome prepoznala starijeg napadača. Mlađeg nije, no kako ga je brat pozvao po specifičnom nadimku te još nekim dokazima, sudsko vijeće zaključilo je da je i on sudjelovao u napadu. Potom su strinu odvezli u čvrsti objekt, gdje su joj ukrali Rolex, zlatne naušnice, dvije biserne ogrlice, tri prstena i narukvice te 2700 eura.

Nakon toga su strinu, kojoj su i dalje oči i ruke bile vezane, odvezli do sela u blizini Nove Gradiške, gdje su je u 3:30 pustili. Žrtva je potom pozvonila nepoznatoj obitelji na vrata te je alarmirana policija, pišu 24 sata.

Stariji nedostupan hrvatskim vlastima

Stariji razbojnik nedostupan je hrvatskim vlastima, dok je mlađeg, koji je u trenutku napada bio maloljetan, lani na temelju Europskog uhidbenog naloga izručila Austrija. Tužiteljstvo ih tereti za protupravno oduzimanje slobode i razbojstvo. Na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak im je izrečena nepravomoćna presuda.

Stariji, kojem su sudili u odsustvu, osuđen je na jedinstvenu kaznu od godine i četiri mjeseca zatvora, a mlađi na godinu i dva mjeseca maloljetničkog zatvora. U tu kaznu uračunato mu je i vrijeme koje je proveo u pritvoru, a u Remetincu se nalazi od srpnja 2018.

Odlukom sudskog vijeća do pravomoćnosti presude ostat će u istražnom zatvoru. Dosad je u Njemačkoj i Austriji bio osuđivan zbog provalnih krađa. U Austriji je izveo šest provalnih krađa, a u Njemačkoj dvije. Skitao se i po drugim zemljama EU-a, pa je sud zaključio da će, ako ga puste da pravomoćnost presude dočeka na slobodi, odmagliti.

Obojici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane približavanja i uznemiravanja strine u roku do četiri godine. Naime, obitelji su u višegodišnjem sukobu pa se tako nastoje izbjeći mogući daljini obračuni. Ukradeni predmeti nisu pronađeni pa će strina odštetu morati potražiti u parnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene