Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primanje i davanje mita

Bivši direktor Hrvatskih voda optužen zbog lova u Namibiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je danas podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su mu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor tvrtke Proning Božidar Deduš platili safari u Namibiji kako bi njihovih tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama. USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu tereti zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlast.

Pročitajte i ovo Kazimir Bačić USKOK objavio Podignuta optužnica protiv bivšeg ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i poduzetnika Milana Lončarića: Poznato za što se sve terete Ilustracija Podignuta optužnica Palo zločinačko udruženje, među okrivljenima policajci: Za novac odavali podatke o istragama i krivotvorili pečate u putovnicama

>> USKOK istražuje direktora Hrvatskih voda zbog puta u Namibiju

Točan iznos imovinske koristi koju će optuženici morati vratiti budu li osuđeni USKOK nije naveo. No, osim troškova putovanja i lova u Namibiji kao mito je navedena i cijena dopreme lovačkih trofeja u Hrvatsku. USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje. Deduš je potom u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede 'Stručno putovanje - Namibija', a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila mu je troškove.

Kooperant platio lovačke trofeje

Crneković je, pak, rezervirao zrakoplovne karte za put te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nezaknitu korist, stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platila tvrtka kooperant društva u kojem je on direktor. Nakon što je USKOK u ožujku prošle godine pokrenuo istragu Husarić je javno odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac. Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene