Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ratne zločine

Beograd: Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski sud za ratne zločine osudio je hrvatskog branitelja Veljka Marića na 12 godina zatvora.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je na višem sudu u Begoradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog polja. U obazlozenju presude, predsjednik sudskog vijeća izjavio je kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Marić izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je sa više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Podignuta optužnica Majka trovala kćer (4) lijekovima za smirenje: "Imala je trzajeve cijelog tijela, probleme s hodanjem" Ilustracija jedan je uhićen Dvojac sumnjiče za ratni zločin: Sudjelovali u 24 ubojstva, postrojba silovala žene

Sukladno tome, sud je zaključio da je Marić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U prvoj reakciji na presudu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet  najavio je da će uloziti žalbu na presudu. 'Strašno, ne znam što bih rekla, nisam to očekivala, a ni on, sad sam mu bila u posjeti', rekla je Marićeva supruga Marijana Lončarević Marić.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Na početku suđenja 7. listopada 2010. Marić je odbacio navode iz optužnice, izjavivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji 'čišćenja' sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji 'Otkos' u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je državno odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene