452712
452712
452712
452712
452712

Zelena akcija i Pravo na grad: Pozivamo gradonačelnika da suspendira sebe

  • , 06.10.2016., 18:11
  • Autor:
  • komentara

Udruge Pravo na grad i Zelena akcija pozvale su u četvrtak zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da "suspendira sebe" zbog postavljanja terase Hoto Grupe Tomislava Horvatinčića na Cvjetnom trgu.

 
 
 
 
Sporna terasa (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Sporna terasa (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

"Kao i prije dvije godine, gradonačelnik danas opet stoji na Cvjetnom trgu i obećava uklanjanje terase koja ukida i posljednji komad javnog prostora na ovom trgu. Umjesto da prijeti suspenzijom zaposlenicima Gradske uprave, koji su vjerojatno po naredbi morali izdati dozvolu za postavljanje čelične konstrukcije njegovom javno osvjedočenom prijatelju Tomi Horvatinčiću, gradonačelnik bi trebao preuzeti odgovornost i s ove funkcije suspendirati sebe. Osoba koja u samo par sati zauzima dijametralno suprotne pozicije ne može kvalitetno i racionalno upravljati gradom jer proizvodi direktne štete za grad", ističu u priopćenju predsjednici udruga Zelene akcije i Pravo na grad - Bernard Ivčić i Teodor Celakoski.

Pitaju se "tko će platiti divljanje dvojca Bandić-Horvatinčić" na Cvjetnom trgu i hoće li taj trošak snositi građani.

"Konstrukcija koju gradonačelnik danas ruši, a jučer je hvalio samo je pokazatelj do koje mjere u Zagrebu ne postoje stručne i demokratske procedure. Gradonačelnik jedan dan pogoduje tajkunu, a drugi dan podilazi javnosti jer je uvidio da počinje opća pobuna", ističu udruge.

Tvrde kako manipulacija javnošću i Zagrepčanima postaje pravilo te da se jedno govori, a drugo radi. "I u ovom zadnjem slučaju na Cvjetnom trgu očekujemo pristup kakav gradonačelnik gotovo redovito primjenjuje u različitim situacijama. Takvo je ponašanje, primjerice, već viđeno i u slučaju gradnje u parku na Savici - obećanje da bez suglasnosti građana neće biti gradnje, te u slučaju spalionice otpada - u travnju ove godine najavio je kako Grad odustaje od spalionice, a zatim je poslao u Gradsku skupštinu GUP koji ipak predviđa njezinu gradnju. I gle čuda, gradonačelnik se obećanja ne drži. Očekujemo da će se takve manipulacije nastaviti i na Cvjetnom trgu", ističu udruge.

Iz Zelene akcije i Prava na grad poručuju da će se i dalje suprotstavljati "takvom načinu vođenja grada, koji sve dublje tone u samovlast jednog čovjeka, a na štetu većine građana i javnog interesa".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će se zimska terasa Hoto centra, koju je na Cvjetnom trgu postavila tvrtka Tomislava Horvatinčića, što je izazvalo prosvjede građana, ukloniti do petka navečer te da će odgovorni koji su izdali rješenja za njezino postavljanje idući tjedan biti suspendirani.

"Ovo će biti uklonjeno do sutra navečer. Oni koji su izdali rješenja koja nisu trebali izdati snosit će sankcije. To ćemo riješiti idući tjedan", izjavio je Bandić na konferenciji za novinare na Cvjetnom trgu te zahvalio građanima, novinarima i snimateljima koji su upozorili na taj problem. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se