Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova misija

VIDEO: Sigurni Volvo želi biti i štedljiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karakteristika koju najčešće vežemo uz Volvo je sigurnost. No Šveđani se u posljednje vrijeme sve više trude kako bi njihove automobile u svijetu doživljavali i kao iznimno štedljive.

Misija štedljivosti i smanjenja emisije CO2 nosi ime DriveE, što je oznaka koju primjećujemo na mnogim novim modelima Volva. Riječ je o dizelskim modelima koji su posebno optimizirani kako bi trošili što manje goriva, nešto kao Ecoflex kod Opela ili Blue Motion kod Volkswagena. Najštedljiviji DrivE Volvo je kompaktni C30. Od kraja prošle godine u novom odijelu. Redizajn avangardno oblikovanog kompakta bio je prilično opsežan. Prednji dio promijenjen je u potpunosti te se C30 poprilično distancirao od ostatka ponude Volva. Osebujni stražnji dio i nije previše diran, a isto vrijedi i za unutrašnjost gdje su promjene minimalne. Ostalo je prozračno i vrlo originalno.

Pročitajte i ovo Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom sigurnost na prvom mjestu Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Slika nije dostupna Parcele na dražbi Volvo pokrenuo ovrhu protiv Zdravka Peveca zbog duga za 500 kamiona

Najzanimljiviji dio našeg testnog Volva je pogon. Za njega je zadužen poznati 1,6 dizelaš sa 109 konja. Karakteristike vam zvuče poznato? Nije čudno, ovo je isti motor kojeg koriste i Peugeot, Citroen, Mini, Ford, Mazda. Najpopularniji dizelaš ove klase na svijetu. A u Volvu kandidira i za najštedljivijeg.

Trikovi za uštedu

Koje su trikove Šveđani upotrijebili kako bi maksimalno uštedjeli? U oči prvo upada aerodinamični karoserijski paket, a boljoj aerodinamici pridonosi i spuštanje čitavog automobila za centimetar. Daljnje promjene koje nije moguće otkriti na prvi pogled su ravna podnica i modificirano hlađenje koji također poboljšavaju aerodinamiku. Promjene su zahvatile i elektroniku motora te mjenjač, kod kojeg je prva brzina kraća, a ostale duže. Za dodatnu štednju tu je i start-stop funkcija koja automatski gasi motor prilikom zaustavljanja, primjerice na semaforu. Dovoljno je tek ubaciti u prazan hod i otpustiti kvačilo. Motor se odmah gasi, a pali se ponovnim pritiskanjem kvačila.

Sve ovo rezultira izuzetno niskom potrošnjom. Volvo obećava 3,9 litara i emisiju ugljičnog dioksida od samo 99 grama, no u praksi to uvijek ispadne nešto više. U našem konkretnom slučaju - 4,7, što je još uvijek odličan rezultat. Dapače, najbolji otkad smo uveli eko test i stoga se ovaj C30, s emisijom CO2 od 125 grama po kilometru, može prozvati pravim prijateljem prirode.

Zaključno, Volvo C30 DRIVe je zaista štedljiv automobil no, na žalost, nije i jeftin. Testirani model, sa Start/Stop funkcijom i prilično bogatom opremom Momentum, uz nadoplatu za vrhunski audio sustav, metalik boju i alarm stoji 191 tisuću kuna. U čitavoj priči najviše preporučujemo nadoplatu za start-stop sustav od oko 2500 kuna. Uz uštedu od oko pola litre na 100 kilometara, taj se iznos isplati za manje od 50 tisuća kilometara.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene