Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sigurnost na prvom mjestu

Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom

Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom
Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom
Aktualno Galerija Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom +3 Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Galerija 1/8 >>
Volvo automobili oduvijek su imali posebno bitan zadatak. Osnivači Gabrielsson i Larson postavili svojim inženjerima cilj koji je nadilazio sve ostale zadatke ovog proizvođača automobila – sigurnost vozača i putnika.

Upotreba najboljeg švedskog čelika u gradnji strukture automobila nadopunjena je prvim dizajnom i praktičnom primjenom sigurnosnog pojasa s tri točke uporišta (1959.). Povišeno dječje sigurnosno sjedalo (1978.) i patent bočne zaštite pri sudaru (1991.), Volvov su dokaz kako nema kompromisa pri zaštiti putnika u automobilima.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Lovranu - 5 U Lovranu FOTO Stravični detalji nesreće u kojoj je smrtno stradala mlada djevojka: "Nesretnu je curu vukao 20-ak metara, prizor je bio strašan" Greška na zrakoplovu Opasan incident Avionu se usred leta odlomio dio vrata i trupa: FAA prizemljila više od stotinu zrakoplova

Još 1970. osnovana je posebna radna skupina unutar Volva koja proučava samo nezgode u prometu i daje rješenja koja smanjuju broj sudara i njihove posljedice. Samo u zadnjih 10 godina broj ozbiljnih ozljeda putnika u Volvo automobilima smanjio je za 50%.

Danas višegodišnje rezultate procedure nazvane Krug života vidimo u svim modernim Volvo automobilima. No kako dodatno zaštititi putnike u automobilu koji ima sve mehanizme zaštite?

Intellisafe – napredni je sustav različitih sigurnosnih funkcija kojima Volvo želi ostvariti svoju ambiciju – od godine 2020. više niti jedan putnik u Volvo automobilu neće teško ili smrtno stradati.

Što sve čini IntelliSafe sustav koji pazi na nas u svakom trenutku putovanja?

Kočenje u gradskim uvjetima vožnje krije brojna iznenađenja. Zato će Volvo City Safety funkcija upozoriti i po potrebi pomoći vam pri kočenju. Senzori precizno i brzo javljaju kočnicama udaljenost i snagu pritiska na pedalu kočnice. Ako niste pravovremeno i dovoljno jako pritisnuli kočnicu Volvo će to učiniti za vas.

Baš kao i u životu, ostati na pravom putu često zna predstavljati izazov. Kako bi smanjili broj nezgoda izazvanim skretanjem s ruba ceste u Volvu su prvi razvili i ugradili poseban sustav koji prepoznaje ovakve situacije i pomaže vozaču vratiti automobil na pravu putovanju. Sustav je iznimno učinkovit i pri velikim brzinama na lokalnim brzim cestama.

Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom

U autoškoli su nas učili kako ruke trebaju biti na volanu, oči uperene na cestu i tok misli usmjeren na vožnju no sami imate dokaze kako nisu svi sudionici u prometu bili na tom satu. Sigurnosna tehnologija u Volvo automobilima je dodatni par očiju koji primjećuje pješake, bicikliste te velike životinje koji se iznenada pojavljuju na našem putu. Sustav, čak i u mraku, javlja vozaču te po potrebi i koči kako bi izbjegao nalet na nezaštićene sudionike.

Samo u Švedskoj 47.000 prometnih nezgoda godišnje izazvano je naletom na životinje

Duga putovanja mogu biti zabavna kad ste u dobrom društvu no neke udaljenosti stvaraju neizbježni umor.

Današnji Volvo automobili još uvijek ne mogu potpuno zamijeniti vozača ali mogu mu putovanje učiniti opuštajućim i sigurnijim. Kada je Pilot Assist funkcija uključena i povezana s prilagodljivim tempomatom (Adaptive Cruise Control) Volvo je djelomično autonomno vozilo koje može samostalno ubrzavati, kočiti, održavati smjer i brzinu kretanja ovisno o stanju u okolnom prometu. Pažnja vozača te ruke na upravljaču su dalje potrebni no sada u puno opuštenijem okruženju.

Sustav kamera i radara ugrađen u današnji Volvo prati u svakom trenutku sva događanja oko automobila. Vozila u “mrtvom kutu”, neugodni izlasci iz parkirnog mjesta čak i naleti drugih vozila na stražnji dio Volva mogu se u potpunosti izbjeći koristeći IntelliSafe Surround funkcije ugrađene u nove Volvo modele automobila.

Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom

Volvo svake godine nadopunjuje IntelliSafe sigurnosni sustav. Nova generacija internetom povezanih sigurnosnih opcija već je ispitana i spremna za korištenje od sljedeće godine. Svaki Volvo i njegov vlasnik moći će aktivno sudjelovati u povećanju sigurnosti prometa jer će senzori upozoravati, na primjerice sklisku cestu ili prometnu nezgodu, te osvijestiti ostale Volvo vozače o situaciji na putu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene