Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vječni double-decker

VIDEO: Routemaster se vraća u London!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Londona, Boris Johnson, predstavio je potpuno novi 'double-decker' s otvorenom platformom.

Novi autobus zapravo nije pravi Routemaster i neće ga proizvoditi ista tvrtka (Associated Equipment Company – AEC) koja je proizvodila čuveni double-decker od 1958. do 1968.), ali neminovno je da će ga većina ljudi bez obzira na naziv zvati Routemaster, što zbog prepoznatljivog izgleda što zbog nostalgije.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo Ilustracija Užas u Srbiji Ženu (69) udario kotač koji je otpao s autobusa, prikovao ju je za ogradu: Umrla je

Londonski autobus jedna je od najprepoznatljivijih ikona glavnoga grada Velike Britanije; taj arhetipski crveni autobus na dva kata, popularni Routemaster, dio je londonske tradicije poput crvene telefonske govornice.

Iako je originalni Routemaster prije nekoliko godina povučen iz upotrebe, Transport for London zadržao je stari Routemaster na dvjema povijesnim rutama (Heritage Routes), broj 9 i 15, na oduševljenje kako pravih londončana tako i milijuna turista.

Projekt službenog naziva ‘New Bus 4 London’ inspiriran je dizajnom koji je ponudio britanski časopis Autocar u prosincu 2007. godine i koji je gradonačelnik Londona podržao (tada kandidat Konzervativaca za gradonačelnika).

Nakon otvorenog natječaja, nagradu u iznosu od 25.000 funti u kategoriji dizajna podijelili su Capoco Design i Aston Martin, koji je projekt radio u suradnji s arhitektonskom tvrtkom Foster and Partners. Sama izradnja autobusa pripala je tvrtki Wrightbus iz Sjeverne Irske koja je renomirani stručnjak u tom polju i proizvodi velik broj autobusa koji prometuju Velikom Britanijom.

Novi autobus tehnološki je mnogo napredniji od 'double-deckera' koji su trenutno u upotrebi. Novost su aluminijska 'spaceframe' šasija i električni mjenjač. Stražnje kotače pokreće električni motor koji energiju crpi iz litij-ionskih baterija i 4.5-litrenog dizelskog motora/generatora koji se nalazi u stražnjem kraju autobusa ispod stepenica.

'On-board' kompjuter u svakom trenutku odlučuje o tome kako optimalno odrediti rad električnog motora, tj. da li će motor pokretati baterija, generator ili oboje. Naglo ili nervozno kretanje s mjesta također bi trebala postati stvar prošlosti s ovim novim autobusom.

TFL i Wrightbus rade na limitatoru okretnog momenta pri prvotnom ubrzanju što će se pokazati ne samo korisnim već i neophodnim ako se zaista planira korištenje principa ulaska i izlaska takoreći u vožnji jer se na ovaj način maksimalno smanjuju trzaji.

Transport for London, koji je za izradu autobusa angažirao sjevernoirskog stručnjaka u proizvodnji autobusa, tvrtku Wrightbus, tvrdi da će 'Novi autobus za London' (NB4L – New Bus for London) imati znatno manju potrošnju kao i emisije štetnih plinova čak i u usporedbi s postojećim hibridnim autobusima.

Wrightbus je izradio model u stvarnoj veličini a u ovom trenutku se već izrađuju i prvi prototipovi NB4L-a. Testiranja su zakazana za početak sljedeće godine na testnoj stazi Millbrook u Bedfordshireu. Wrightbus i TFL očekuju da bi prvi primjerak mogao krenuti u promet glavnim gradom krajem sljedeće godine, a još četiri uslijedit će u prvoj polovici 2012., taman na vrijeme za Olimpijske igre.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene