Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova Opel Meriva

VIDEO: 'Inteligentan' i simpatičan monovolumen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Modeli koje u posljednje vrijeme niže Opel, ne mogu se ničim povezati s brendom koji se nalazi u poznatim financijskim problemima. Prvo je oduševila Insignija, potom je predstavljena nikad ljepša Astra, a sada nam stiže i inteligentna, druga generacije Merive.

A pridjev 'inteligentna' nova je Meriva dobila zbog slijedećeg. 'Flex Doors' su vrata koja se otvaraju jedna nasuprot drugih. Smisao patenta je lakši ulazak i izlazak putnika kao i lakši pristup djeci koja sjede straga. Budući da su vrata ovješena na C-nosač, Opel je bez problema mogao ukloniti središnji B-nosač, no odustali su od toga jer bi uklanjanje čvrstog stupa znatno poremetilo stabilnost strukture automobila i ugrozilo sigurnost putnika kod eventualnog sudara. Podsjetimo, nekada su automobili koristili upravo ovakav sistem otvaranja prednjih vratiju, od čega se odustalo nakon što je više vozača i putnika tragično stradalo pokušavajući zatvoriti vrata tijekom vožnje. Ubrzo su vrata dobila ime 'suicide doors', i svi su prešli na znatno sigurnije rješenje, kakvo danas poznajemo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tuning Lude sedamdesete uživo – kako je izgledao tuning kad je vaš tata bio u pubertetu Slika nije dostupna Testirali smo VIDEO: Meriva više nije mali auto

Da se putnicima u Merivi, osobito djeci, ne bi dogodilo slično, Opel je ugradio poseban elektronički sigurnosni sustav, koji onemogućuje nenadano otvaranje vrata u vožnji…Što se samog izgleda tiče, dovoljno je reći kako je Meriva postala prilično lijep mini monovolumen. Isto onako kako je Insignija nadmašila Vectru, te Astra svoju prethodnicu, učinila je i Meriva. Takozvani kockasti, dosadni dizajn je prošlost te će budući vlasnici moći biti ponosni na izgled svog mališana. No uvjetno rečeno 'mališana', jer je Meriva narasla čak 5 posto. S 4 metra na 4 i 20. Iako je prethodnica bila prilično prostrana, čini se kako ipak nije zadovoljavala sve kojima je bila namijenjena. Ovako, Opel ispravlja tu pogrešku…

Vratimo se još malo izgledu. Dizajneri su očito imali zadatak napraviti jedan od najsimpatičnijih, ali i naj-inovativnijih mini monovolumena, koji je uz spomenuta Flex Doors vrata, karakterističan i po samom izgledu tih vrata. Takozvana valovita linija djeluje zanimljivo, iako zahtijeva privikavanje.
U Opelu tvrde kako ovim rješenjem putnici dobivaju bolji pregled ceste pa djeci ne bi trebalo biti dosadno.
Zanimljivo je riješen i stražnji kraj na kojem se staklo vizualno pretapa u karoseriju…I interijer, očekivano, donosi velike promjene. Dizajnerska inspiracija preuzeta od većih modela, odlično se uklopila u mali obiteljski automobil. Nadalje, porast vanjskih gabarita osigurao je znatno prostraniju stražnju klupu. 'Flex Space', poznati sistem pomičnih sjedala je unaprijeđen, a dodan je i pretinac 'Flex Rail', pomičan između prednjih sjedala. Za ljubitelje vožnje biciklom tu je i nosač 'Flex Fix', poznat iz Corse.

Od početka prodaje, koja je zakazana za kraj svibnja, Meriva će se nuditi sa šest turbo motora, snažnih od 75 do 140 konja. Cijene, naravno, još nisu poznate, a trebali bi ih doznati tijekom auto salona u Ženevi, na službenoj svjetskoj prezentaciji.  Prema svemu sudeći, Opel je napravio vrlo dobar posao. Dovoljno dobar da zadrži primat u segmentu malih monovolumena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene