Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO: Meriva više nije mali auto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa zagrebačkih ugodnih, sunčanih 15 stupnjeva, stigli smo na Baltičkih šest, uz jak vjetar koji je stvarao osjećaj temperature tek stupanj viši od nule. Nimalo ugodno, no valjda je ljeti puno bolje. Uglavnom, pustimo plaže i posvetimo se novoj Merivi.

Dizajnerski, riječ je o tipičnom predstavniku novog Opelovog izričaja, no ovdje su dodani i neki novi elementi. Poput stražnjeg stakla koje se stapa s registracijom ili pak valovite linije bočnih vratiju, a upravo su ta vrata, točnije stražnja, ono zbog čega je nova Meriva posljednjih mjeseci u fokusu. Otvaraju se naopačke, kako su mnogi komentirali, čime je ulazak i izlazak sa stražnje klupe postao znatno lakši. Uz to, roditeljima omogućuje lakše montiranje dječjih sjedalica kao i samo smještanje djece u automobil, ali i lakše korištenje ukoliko tek želite odložiti višak stvari, poput vrećica ili kišobrana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tuning Lude sedamdesete uživo – kako je izgledao tuning kad je vaš tata bio u pubertetu Slika nije dostupna Nova Opel Meriva VIDEO: 'Inteligentan' i simpatičan monovolumen

Otvaraju se pod kutom od čak 84 stupnja, što je znatno više od uobičajenih 67. Ideja nije nova, a Opel je od 2005. eksperimentirao s netipičnim stražnjim vratima te je napravljen i jedan primjerak stare Merive s tada neobičnim konceptom. Nakon temeljitih testova, i oko stotinjak test vozača koji su vrata isprobavali u svakodnevnoj uporabi, Opel je odlučio dati zeleno svjetlo za novi-stari koncept. Naime, nekada su automobili koristili upravo ovakav patent otvaranja, no nisu se pokazala sigurnima. Današnja je tehnologija bez problema riješila sve nedostatke. Stražnja se vrata tako tijekom vožnje ne mogu nehotično otvoriti.

Neobičan koncept stražnjih vrata

Dakle, vrata se u vožnji ne mogu otvoriti. Još jedan zgodan detalj koji treba spomenuti je svakako ovo. Otvaranjem vrata radi se jedan zatvoreni krug. To će posebno cijeniti roditelj s malom djecom jer se ovako olakšava pristup djeci, onemogućuje da djeca recimo pobjegnu s strane. Upravo ovu prednost novog koncepta nalazimo najkorisnijim. Roditelji će se, vjerujemo, s time i složiti. Osim svim znanih vrata, najvažnija osobina nove Meriva ipak je dužina. Novi je model narastao na 4,3 metra. Izašla iz svoje i ugurala se u kompakt klasu. Dakle, Meriva više nije mali auto.

Kako je rasla Insignia, a zatim i Astra, koja je jedan od najvećih automobila u klasi, analogno tome narasla je i Meriva. No, nema straha. I dalje je to prilično okretan gradski automobil. Slično je i s kabinom. Gotovo identični instrumenti, lijep volan, ugodan na dodir i isto tako središnja konzola tipičnog izgleda, ali opet s previše gumbiju. Nastavak na središnju konzolu je novi sustav pomičnog naslona za ruku, Flex Rail. Uz to, tu je i poboljšani patent ionako dobrog preklapanja stražnjih sjedala, s kojim prtljažnik raste na impresivnih 1500 litara.

Osjetan iskorak

Osjećaj u vožnji je, zahvaljujući povećanju dimenzija, prilično napredovao, a s novim benzinskim turbo motorima, snage 120 i 140 konja, i autocesta predstavlja užitak. Sve dok ne naiđete na zastoj. S radija stalno dobivate obavijesti koje pravce izbjegavati i na što se pripremiti. Naime, šira gradska regija Hamburga broji 4,3 milijuna stanovnika, otprilike kao Hrvatska u cjelini. Gužve su tako, neizbježna svakodnevica.

Za kraj dodajmo, kako se uz tri benzinca, od 100 do 140 konja, Meriva nudi i s dva dizelaša, sa 75, odnosno 100 konja. Krajem ljeta stižu još tri dizelaša, a iduće godine i start-stop sustav. Meriva je već stigla u hrvatske salone po cijeni osnovnog modela od 104.900 kuna. Prema prvim dojmovima, Opel ima još jedan novitet koji donosi osjetni iskorak u odnosu na prethodnika, ali i konkurenciju. Uspjeh, prema tome, ne bi smio izostati.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene