Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prostrana unutrašnjost

VIDEO: Nova Meriva – monovolumen sa samoubilačkim vratima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Monovolumen je po definiciji povišeni hatchback model s pet vrata. Tako je i s Merivom. Na prvi pogled sasvim običan mali monovolumen, no kada otvorimo vrata, postaje jasno po čemu je ovaj Opel toliko poseban.

Takozvana samoubilačka vrata, gotovo pola stoljeća nakon odlaska u zaborav, ponovo postaju aktualna. Od kada je automobilska industrija iz sigurnosnih razloga odustala od ovakve koncepcije, vrata koja se otvaraju u 'krivom' smjeru mogli smo vidjeti samo na najluksuznijim i najekskluzivnijim limuzinama kalibra državničkog automobila. Stručnjaci u Opelu su očito pomislili – ako je dobro za Rolls Royce zašto ne bi bilo i za nas.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Nove plaće; ilustracija - 4 nisu svi zadovoljni Kolike će plaće imati medicinske sestre, učitelji, policajci? "Inflacija pojede povećanje prije nego što sjedne plaća"

Ovakva vrata, koja u Opelu nazivaju Flex Doors, predstavljaju jasnu prednost prilikom ulaska na stražnju klupu, no realno, ne toliku kakvom se na prvi pogled čini. Praktična prednost? Da, ali teško se oteti dojmu da Opel ovdje uvelike cilja i na marketinški efekt neobičnog rješenja. To je istodobno i prednost i mana, jer neke će vrata Merive privući, a druge pak odbiti.

Meriva je narasla

A ista priča s privlačenjem i odbijanjem kupaca mogla bi se desiti i zbog dimenzija nove Mervie. Automobil je znatno narastao i sa 429 centimetara izlazi iz gabarita klase malih monovolumena. Nekada izravni konkurent - Nissan Note - kraći je čitavih 30 centimetara. Meriva je na taj način izgubila dio gradske praktičnosti i okretnosti, ali i s druge strane dobila na prostranosti u unutrašnjosti. Realno gledano, Meriva je prostrana poput tipičnog kompaktnog automobila današnjice, primjerice Opelove Astre.

Praktičnosti nove Merive nema se što prigovoriti. Flex space sustav omogućava jednostavno preklapanje i pomicanje sjedala, a prtljažnik je vrlo praktičan i sa 400 do 1500 litara i izuzetno raskošan. Vrijednost na razini nekih kompaktnih monovolumena.

Bogata dodatna oprema

Dizajn unutrašnjosti je uvelike preuzet s aktualne Astre. Znači uredno i oku ugodno, s vrlo kvalitetnim materijalima i daškom premium osjećaja kojem doprinosi bogata dodatna oprema: navigacija, grijana sjedala pa čak i grijani upravljač. Jedini minus koji smo već u nekoliko navrata kritizirali jest more gumbiju na središnjoj konzoli. Smatramo da se ipak moglo jednostavnije.

Još jedan detalj s popisa dodatne opreme je praktičan nosač za bicikle. Opel ga naziva Flex Fix i naizgled je genijalno rješenje, no ima dvije poprilične kozmetičke greške. Nalazi se na mjestu koje je često meta udarca i stoji izuzetno mnogo. Pred izazovom od čak 7 tisuća kuna kapitulirati će mnogi optimisti i svoje bicikle prebaciti na nešto što je jeftinije.

Poprilična cijena

Kako smo već spomenuli, Meriva je postala velika, a to znači i prilično teška. U prijevodu - naizgled potentnih 100 dizelskih konja u ovom automobilu djeluju prilično tromo. Taj dojam pojačava prosječan automatski mjenjač sa šest brzina, koji također krade dio performansi i povećava potrošnju, koja skače na oko 8 litara.

Rezultat – Meriva 1.7 CDTI automatik nije najagilniji i najštedljiviji automobil no, realno, od ovakvog automobila kupci u prvom planu traže praktičnost, udobnost i, po mogućnosti, štedljivost, dok su performanse među posljednjima na listi želja.

>> VIDEO: 'Inteligentan' i simpatičan monovolumen

Rast dimenzija, rast kvalitete materijala i izrade, nov sustav vrata. Jasno da je logična posljedica svega ovoga i poprilična cijena. Meriva automatik s osnovnim paketom opreme stoji 149 tisuća kuna. Dodamo li tome opremu Cosmo i izuzetno bogat popis dodatne opreme, cijena skače na ponosnih 192.200 kuna.  Iznos kod kojega su mogućnosti odabira zaista vrlo široke.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene